Wie doneerde geld aan salafistenmoskee Utrecht voor huurachterstand?

17 november 2016Leestijd: 2 minuten
Voorzitter van AlFitrah Suhayb Salam loopt langs de hekken rondom de moskee in Overvecht - Foto: ANP

De omstreden salafistenorganisatie AlFitrah heeft deze week op de valreep 107.000 euro aan achterstallige huur voor een moskee in Utrecht betaald. De Utrechtse takken van VVD en CDA maken zich zorgen over de herkomst van het geld, dat AlFitrah via benefieten inzamelde.

De partijen hebben donderdag vragen aan het college van B en W gesteld, meldt RTV Utrecht.

Moskee kan weer even voortbestaan

‘AlFitrah weet middels benefieten net op tijd genoeg geld op te halen om betalingen te doen en zo consequenties van wanbetalen af te wenden,’ aldus collegepartij VVD en oppositiepartij CDA. AlFitrah haalde recentelijk ruim 120.000 euro op, waardoor de moskee voorlopig weer kan voortbestaan.

De stichting AlFitrah werkte aan een overname van een pand in de Utrechtse wijk Overvecht. Volgens het bestuur was afgesproken dat er gedurende de onderhandelingen geen huur betaald hoefde te worden. Dit klopte niet volgens een uitspraak van de rechtbank: ‘Uit het dossier blijkt niet dat deze afspraken gemaakt zijn, maar juist dat er steeds is gecommuniceerd over het betalen van achterstallige huur’.

Met de uitspraak van ruim twee weken geleden kreeg AlFitrah nog twee weken de tijd om zowel naar de oude als de nieuwe eigenaar van het pand 107.368 euro over te maken. De eigenaren wilden eigenlijk directe ontruiming, maar dat vond de rechter niet redelijk. Het moskeebestuur had namelijk al aanbetalingen voor de aankoop en investeringen verricht.

FIOD-onderzoek naar geldstromen van AlFitrah

De Fiscale Opsporings- en Inlichtingendienst (FIOD) is bovendien al een paar maanden bezig met een onderzoek naar geldstromen en mogelijke witwaspraktijken binnen AlFitrah, en deed in september een inval in de moskee.

Eerder werd al bekend dat de moskee geld ontving van dubieuze organisaties uit onder meer Koeweit. Het ging daarbij om de organisatie the Revival of Islamic Heritage Society (RIHS), dat in de Verenigde Staten als terroristisch te boek staat, en banden onderhoudt met terreurbeweging Al-Qa’ida.

AlFitrah heeft een speciaal benefiet georganiseerd om het geld voor de achterstallige huur bij elkaar te krijgen, dat nog tot zaterdag doorloopt. Binnen een week werd al ruim 150.000 euro opgehaald. Het moskeebestuur wil niks loslaten over hoeveel mensen geld hebben gedoneerd. Er zou meer dan 107.000 euro nodig zijn omdat er beslag is gelegd op bankrekeningen van de moskee.

CDA en VVD willen weten welke onderzoeken er nu precies lopen naar AlFitrah en wat de stand van zaken is. Ook willen ze weten of ‘het Midden-Oosten’ invloed heeft op de koers die de moskee vaart.

AlFitrah kwam eerder al onder vuur wegens het prediken van radicale opvattingen over vrouwen, homo’s en seksualiteit. Ook zou de moskee dus via de liefdadigheidsorganisatie RIHS banden hebben met extremistische netwerken. Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht heeft naar eigen zeggen al vaker ‘stevig’ met de moskee gesproken.