Utrecht

Dubieuze AlFitrah-moskee zakt dieper weg in problemen

19 september 2017

De omstreden salafistenmoskee AlFitrah moet voor begin oktober zijn pand in de Utrechtse wijk Overvecht verlaten, oordeelde de rechter. Maar de organisatie van imam Suhayb Salam legt zich daar niet zomaar bij neer.

AlFitrah spande een kort geding aan, dat maandag dient. Daarin vraagt de organisatie de rechter om een staking van het ontruimingsvonnis, meldt het AD dinsdag.

Huurachterstand van 100.000 euro

De moskee hoopt dat de rechter de ontruiming opschort tot het hof in Arnhem oordeelt over het eerder door AlFitrah ingediende spoedappèl. Maar het besluit hierover valt sowieso na 5 oktober, de datum dat de moskee het pand moet verlaten.

Ook dreigt nog altijd een faillissement voor de moskee. Dinsdagochtend stonden AlFitrah en pandeigenaar No Staples tegenover elkaar. No Staples eist het faillissement van AlFitrah, net als de oud-pandeigenaar. AlFitrah heeft inmiddels een huurachterstand opgebouwd van 100.000 euro. De rechter doet hierover komende vrijdag uitspraak.

Mocht de moskee inderdaad failliet worden verklaard, dan lijkt dat het einde van de organisatie van Salam. Wel is hoger beroep dan nog mogelijk.

Salafistische leer

Vorige week bleek bovendien dat de moskee kampt met een leegloop. Een bestuurslid stapte op na ruzie met Salam over de koers van de moskee, en vanwege de financiële problemen. Die zijn er al geruime tijd.

Ouders hebben hun kinderen die les volgden bij AlFitrah na alarmerende berichten over het lesprogramma weggehaald, en ook leraren zijn vertrokken. Ex-studenten deden eerder een boekje open over de leer van de moskee. ‘De intolerantie die zij prediken, is gevaarlijk voor de samenleving,’ verklaarden ex-studenten eerder. Volgens hen leert de moskee de studenten onder meer om moslims die misdrijven begaan niet aan te geven. Eerder noemde ook PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken de gang van zaken rondom de moskee ‘zeer zorgelijk en verwerpelijk’.

Ook het Verwey Jonker-Instituut publiceerde in december een rapport over de moskee, waarin het waarschuwde voor de pedagogische effecten van de Koranschool. Kinderen die daar les krijgen, zouden slechter presteren op school, risico lopen op uitsluiting, en minder kansen hebben op de arbeidsmarkt. Imam Suhayb Salam heeft eerder gezegd dat er niets verkeerds gebeurt, en dat hij de leerlingen wil klaarstomen voor de samenleving.

Maar het blijft niet bij de huurachterstanden en de dubieuze leer van de organisatie. Ook de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, onderzoekt de AlFitrah-moskee. Er is mogelijk sprake van witwassen. Een ander onderzoek is gericht op de geldstromen naar de AlFitrah-moskee. Er zou geld binnenkomen vanuit de Revival of Islamic Heritage Society (RIHS), een terroristische geldschieter die in het verleden ook Al-Qa’ida sponsorde.

Waar die geldstromen naartoe gaan, is onduidelijk: de huur wordt er in elk geval niet altijd van betaald. In november wist de moskee via een benefietevenement de huur toch nog te betalen. Bij dat benefiet werd binnen een week ruim 150.000 euro opgehaald.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.