Staatsgevaarlijke haatimam kan gewoon preken in Den Haag

26 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
El Alami Amaouch. Beeld: Youtube

Haatimam El Alami Amaouch kan ongestoord prediken in Den Haag. Hoewel België hem heeft uitgezet omdat hij voor de veiligheid een gevaar vormt, kan hij in Nederland gewoon zijn gang gaan. Amaouch beïnvloedde Syriëgangers en prees de aanslag van Mohammed Merah.

De Belgen classificeren Amaouch als een gevaar voor de samenleving. Vorig jaar werd El Alami Amaouch het land uitgezet. De haatimam, die eerder voor de Haagse As Soennah moskee predikte, beschikt over een Marokkaans en een Nederlands paspoort. Verwacht werd dat hij naar Marokko zou teruggaan, maar niets bleek minder waar. In plaats daarvan ging Amaouch terug naar Den Haag, waar hij in de Transvaalbuurt en de Schilderswijk het gebed afneemt.

De Telegraaf ontdekte dat Amaouch nu via sociale media haatpreken uitzendt. De filmpjes waarin Amaouch optreedt worden in Den Haag opgenomen. Het is onduidelijk of Amaouch is verbonden aan een moskee. Vorig jaar maakte de As Soennah moskee bekend dat de haatimam daar niet meer welkom was.

De imam kan nu vrij gaan en staan waar hij wil, omdat de gemeente pas kan ingrijpen wanneer hij daadwerkelijk een strafbaar feit pleegt. De gemeente houdt Amaouch wel in de gaten, laat een woordvoerder tegen De Telegraaf weten.

Getrouwd met een Nederlandse

De rondreizende imam Amaouch, ook wel bekend als ‘Alami Abu Hamza’, vertrok tien jaar geleden naar het Belgische ‘jihadbroeinest’ Verviers waar hij zeer actief werd in extremistische kringen. In 2015 werd zijn verblijfsvergunning al ingetrokken. De Belgische staatssecretaris voor Asiel Theo Francken zei vorig jaar dat de imam ‘een gevaar voor de samenleving’ is en terrorisme verheerlijkt.

Zeker drie Syriëgangers zouden zijn beïnvloed door de teksten van Amaouch. Daarnaast heeft de imam onder meer de aanslag verheerlijkt die terrorist  Mohammed Merah in Toulouse heeft gepleegd. Merah opende het vuur op een joodse school en doodde drie kinderen en een volwassene.

Zoon Amaouch uitgezet

Vorige maand maakte de Belgische staatssecretaris Theo Francken bekend dat de zoon van de El Alami zou worden uitgezet. Ook hij vormde een gevaar voor de veiligheid. De zoon van de haatimam publiceerde vorig jaar een filmpje op YouTube, waarin hij ’s nachts door Verviers liep en opriep om christenen te doden. ‘Oh Allah, vernietig de gehate christenen. Dood aan hen allen, spaar er niet een.’ Dat is te horen in het filmpje. Op het moment van de opname is de jongen zeventien jaar oud. Later ontkende Souhaib Amaouch dat hij een jihadist is.

Op dit moment zit hij vast in een Belgische jeugdinrichting. Zodra hij wordt vrijgelaten zal hij worden uitgezet, heeft Francken gezegd.