Ook ‘eigen moskee’ wil uitgezette haatimam niet meer hebben

31 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
De As-Soennah moskee in Den Haag laat Amaouch niet meer toe - Foto: ANP/YouTube

De salafistische As-Soennah moskee in Den Haag, de voormalige ‘thuisbasis’ van haatimam El Alami Amaouch, laat de prediker niet meer toe. Amaouch, die zowel de Marokkaanse als Nederlandse nationaliteit heeft, werd vorige week door België uitgezet.

Het is de tweede keer dat de As-Soennah moskee de deuren sluit, eerder gebeurde dat in 2014 toen de haatprediker Fawaz Jneid werd geweerd, meldt De Telegraaf.

Getrouwd met een Nederlandse

De rondreizende imam Amaouch, ook wel bekend als ‘Alami Abu Hamza’, vertrok tien jaar geleden naar het Belgische ‘jihadbroeinest’ Verviers waar hij zeer actief werd in extremistische kringen. Vorig jaar werd zijn verblijfsvergunning al ingetrokken. Volgens de Belgische staatssecretaris voor Asiel Theo Francken is de imam ‘een gevaar voor de samenleving’, ‘gif voor moslimjongeren’ en verheerlijkt hij terrorisme.

Zeker drie Syrië-gangers zouden zijn beïnvloed door de teksten van Abu Hamza. Daarnaast heeft de imam onder meer de aanslag verheerlijkt die terrorist  Mohammed Merah in Toulouse heeft gepleegd. Merah opende het vuur op een joodse school en doodde drie kinderen en een volwassene.

Geradicaliseerde zoon

Vorige week werd dan besloten om Abu Hamza het land uit te zetten en terug te sturen naar Nederland. De man heeft Nederlands staatsburgerschap omdat hij met een Nederlandse vrouw is getrouwd.

De haatimam is tevens de vader van de jongen die een tijd geleden op YouTube verscheen met een video waarin hij door Verviers rondloopt en oproept alle christenen en ‘afvalligen’ te doden. Toen de video verscheen werd in België de politie ingeschakeld. De jongen deed de video later af als ‘foutje’, en zei ‘alleen’ alawieten (een sjiitische stroming binnen de islam, red.) en het regime van de Syrische president Bashar al-Assad dood te willen hebben.

Niet duidelijk of imam in Nederland mag blijven

Vooralsnog is het onduidelijk of de imam in Nederland mag blijven. In 2015 zei Francken dat hij begreep dat hij het probleem slechts afschuift op Nederland. ‘Maar die imam is Nederlander.  Nederland heeft hem het staatsburgerschap gegeven. Wat zou Nederland in zo’n geval hebben gedaan?’

Bronnen in de Haagse Schilderswijk zeggen tegen de krant dat Abu Hamza eerder naar België vertrok, omdat hij daar ‘meer kans’ had. ‘Zij waren blind en naïef, waardoor hij jaren z’n gang kon gaan. Nederland heeft dat soort clubs door’. Er gaan nu geruchten dat Abu Hamza de krachten wil bundelen met Fawaz, die eerder dus ook werd geweerd door de As-Soennah-moskee. In dat geval zouden ze een concurrerende moskee kunnen opzetten.