nederland

‘Dood aan christenen’-roeper is zoon Nederlandse haatimam

08 augustus 2016

‘Oh Allah, vernietig de gehate christenen. Dood aan hen allen, spaar er niet een.’ Dat waren de opruiende woorden van een 17-jarige jongen in een filmpje, ’s nachts opgenomen in de straten van het Belgische Verviers.

Naar nu blijkt heeft hij de haat met de paplepel ingegoten gekregen. Hij is namelijk de zoon van de Nederlands-Marokkaanse imam El Alami Amaouch, ook wel bekend onder de naam Alami abu Hamza, melden Belgische media.

Prediker is gevaar voor de samenleving

De prediker staat te boek als een radicale moslim, volgens de Belgische autoriteiten een gevaar voor de samenleving. Een jaar geleden werd nog besloten deze Amaouch naar Nederland terug te sturen, maar hiertegen ging de prediker in beroep. Deze zaak loopt nog. Hij preekte de afgelopen jaren in de Al-Fadjr-moskee van het Brabantse Helmond, en woont dus in Verviers – de stad die in het nieuws kwam omdat er een terreurcel actief was. Die werd vorig jaar opgerold, maar eind juni pakten de Belgische antiterreureenheden er nog een 20-jarige terreurverdachte op.

Deze haatimam is bekend in Verviers en omstreken, bevestigt de Belgische staatssecretaris van Asiel Theo Francken tegen omroep VRT. ‘Het zit zeker in de familie, dat is duidelijk.’ De kinderen worden ‘zeer conservatief islamistisch’ opgevoed en krijgen alleen thuisonderwijs omdat onderwijs op school volgens de imam ‘verderfelijk’ is, aldus Francken.

De man is volgens hem ‘geestelijk vader’ van tal van Syriëstrijders, die veel jongeren in de omgeving van Verviers heeft doen radicaliseren. ‘Ik kan alleen maar hopen dat hij ook echt snel het land wordt uitgezet. Dat is niet aan mij, ze zijn onafhankelijk zoals justitie altijd is in onze rechtsstaat,’ zegt Francken. Als het gebeurt, betekent dus dat Nederland met deze man zit opgescheept.

Nachtelijk filmpje

In de bewuste video, die zondag op het internet werd gezet door onderzoeksinstituut Memri, loopt de jongen door het commerciële hart van Verviers, terwijl hij oproept om alle christenen en ‘afvalligen’ te doden. Vermoedelijk is het filmpje in het holst van de nacht opgenomen. De straten zijn uitgestorven en het is donker.

De jongen prevelt in het Arabisch uitspraken als: ‘Oh Allah, vernietig de hatelijke christenen. Oh Allah, dood hen allen, spaar geen enkele’.  Tegen het einde van het filmpje is te zien hoe over zijn schouder kijkt, wellicht uit angst ‘betrapt’ te worden. De burgemeester van Verviers neemt de zaak hoog op, en wil dat de zoon van de haatimam wordt gearresteerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.