#Belastingen

‘Partijen formatie willen tornen aan lage btw’

18 september 2017

Boodschappen doen of naar de kapper gaan wordt mogelijk een stuk duurder. Op de formatietafel ligt een plan om het lage btw-tarief van 6 procent te verhogen.

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie denken er serieus over de prijzen te laten stijgen, schrijft De Telegraaf.

Kappers en schoenmakers

Op deze manier moet geld worden binnengehaald om de verlaging van de inkomstenbelasting te kunnen compenseren. Onder het lage btw-tarief van 6 procent vallen bijvoorbeeld voedingswaren, kappers, schoen- en fietsenmakers. Eerdere Haagse pogingen om iets te doen aan dit lage btw-tarief haalden niets uit. Maar nu er geld moet worden gevonden, liggen er nieuwe plannen op tafel om het tarief op te rekken, aldus de krant.

Ondernemers zijn bezorgd en ook bij de vier formerende partijen zou nog twijfel bestaan of dit wel een goed idee is. De ellenlange formatie bevindt zich volgens onder anderen Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Alexander Pechtold (D66) in de eindfase. Een groot deel van de gemaakte afspraken tussen de vier partijen die samen Rutte III moeten gaan vormen, is naar het Centraal Planbureau gestuurd.

Akkoord over opvang asielzoekers

De rekenmeesters zullen de plannen doorrekenen, waarna de onderhandelaars zich er opnieuw over zullen buigen. Steeds meer onderwerpen zijn een hamerstuk. De doorberekening door het CPB is de volgende stap in de formatie. D66-onderhandelaar Alexander Pechtold zei vrijdag al dat het einde van de formatie in zicht is, hoewel ‘er nog het nodige te doen is’.

Vorige week bereikten de partijen al een akkoord over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Maar dat betekent nog niet dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het eens zijn over het hele migratiedossier. De partijen verschillen hierover flink van mening.

Dinsdag is het Prinsjesdag, waarin de begroting van het huidige kabinet voor volgend jaar wordt gepresenteerd. Omdat het kabinet-Rutte II demissionair is, staat er relatief weinig nieuw beleid in de begrotingsplannen. Dat wordt momenteel dus uitgestippeld in de formatiebesprekingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.