Grapperhaus heeft geen boodschap aan weerstand Wilders

25 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Onder het bewind van Grapperhaus stapte de omstreden directeur van het Stedelijk museum Beatrix Ruf op

De nieuwe minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus (CDA) vindt het ‘spijtig’ dat de PVV en Forum voor Democratie (FvD) hem niet als minister van Justitie en Veiligheid wil in het nieuwe kabinet. Maar hij is resoluut: ‘Ik ga gewoon beëdigd worden morgen.’

‘Wat mij betreft gaan we daarna als ik minister ben ook met elkaar op een goede manier het debat aan,’ aldus Grapperhaus.

Jihadisten moeten terugkeren, vindt Grapperhaus

Grapperhaus kwam de afgelopen dagen onder vuur van onder meer de PVV. Geert Wilders vindt Grapperhaus ongeschikt als minister van Justitie, omdat hij eerder in een persoonlijke blog heeft geschreven dat jihadisten niet het staatsburgerschap moet worden ontnomen. ‘Integendeel, je moet ze laten terugkomen,’ schreef Grapperhaus. Volgens hem zouden ze dan in Nederland hun verantwoording moeten afleggen.

Wilders vindt de CDA’er daarmee ‘eerder een gevaar voor de nationale veiligheid dan een minister van Justitie’, zei hij in de Kamer.

Hij probeerde woensdag te voorkomen dat Grapperhaus ging aantreden, maar kreeg in een debat hierover geen steun. Alleen Forum voor Democratie steunde het verzoek.

Motie van wantrouwen

Wilders zinspeelde al eerder op een motie van wantrouwen op korte termijn tegen de nieuwe bewindsman.

Naast zijn schrijfsels over jihadisten, kwam Grapperhaus ook in opspraak omdat hij eerder een aantal opvallende uitspraken deed over Haagse politici. Zo noemde hij een aantal ideeën van premier Mark Rutte over normen en waarden ‘flutpolitiek’. Maandag gaf Grapperhaus na een gesprek met Rutte aan dat hij als bewindsman een andere rol heeft dan als privépersoon en dat iedereen mag weten wat zijn privémening is.