Formatie

Nieuw kabinet zet vol in op Nederlandse identiteit

28 september 2017

Na een formatie met een recordlengte, lijkt de finish nu eindelijk in zicht. Over een paar weken staat een nieuwe regering op het bordes. Het conceptregeerakkoord is inmiddels doorgerekend door het Centraal Planbureau (CPB). Resten de vragen: wat staat er in het regeerakkoord, en wanneer begint kabinet Rutte-III?

Afgelopen weekend werd het conceptakkoord doorgerekend door het CPB. Uit die doorrekeningen zijn geen grote verrassingen voortgekomen. Het merendeel van de afspraken ligt vast, maar helemaal in kannen en kruiken is het nog niet. ‘En het gaat niet om cijfers achter de komma,’ aldus een bron tegen het FD. Het regeerakkoord zou eind volgende week klaar kunnen liggen.

Nieuwe ministersploeg

Vervolgens moet Mark Rutte, als leider van de grootste partij en als beoogd premier, een nieuw kabinet gaan formeren. Hoewel er al enige tijd diverse namen de revue passeren, neemt het samenstellen van een ministersploeg nog een aantal dagen in beslag. Verwacht wordt dat er op 23 oktober een nieuw kabinet op het bordes staat: Rutte-III.

Woensdag werd bekend gemaakt dat de Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer tot nader order zijn uitgesteld. Het is wachten tot de nieuwe minister van Financiën is aangetreden. Vervolgens heeft deze minister nog tijd nodig om de begroting, die nu nog door VVD en PvdA is samengesteld, te wijzigen.  ‘De plannen van het volgende kabinet zijn veel ambitieuzer dan verwacht,’ zegt een bron tegen het FD.

Nederlandse identiteit op de agenda

In het regeerakkoord staat dat middelbare scholieren ten minste één keer het Rijksmuseum moeten bezoeken. Dat meldt De Telegraaf. Ook moeten scholieren een keer langs in het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Dit plan is door formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie bedacht zodat kinderen meer binding krijgen met de Nederlandse cultuur. In augustus lekte al uit dat scholen hun leerlingen het Wilhelmus moeten leren.

De Nederlandse identiteit werd onverwacht een belangrijk thema tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen, in maart van dit jaar. Met name Sybrand Buma van het CDA pleitte ervoor dat kinderen meer bewust gemaakt moeten worden van de Nederlandse identiteit. Eerder deze maand opende Sybrand Buma het parlementaire jaar met de HJ Schoolezing, waarin hij pleitte voor een herwaardering van de Nederlandse cultuur.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.