Zalm: eigen risico in 2018 niet verhoogd

20 september 2017Leestijd: 1 minuut
Informateur Gerrit Zalm op het Binnenhof - Foto: ANP

Verlossende woorden van informateur Gerrit Zalm over het eigen risico in de zorg. Dat gaat het komende jaar niet omhoog.

De partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, die onderhandelen over een nieuw kabinet, willen nog snel de wet veranderen om dat mogelijk te maken, laat Zalm woensdagmiddag aan de Tweede Kamer weten.

Niemand voor verhoging eigen risico

De Kamer had eerder op de dag om duidelijkheid gevraagd van de onderhandelende partijen. Voor woensdagavond staat nog een debat over het eigen risico gepland. Dat gaat vooral over de problemen die mensen zouden ervaren door de hoogte van het eigen risico. Het eigen risico staat nu op 385 euro, maar zou volgend jaar stijgen naar 400 euro.

Tijdens de campagnes voor de Tweede Kamerverkiezingen afgelopen maart pleitten veel partijen voor een verlaging, of zelfs een afschaffing van het eigen risico.

Onder die partijen waren ook CDA en ChristenUnie, die meedoen aan de formatieonderhandelingen. Er was geen enkele partij die voor een verhoging pleitte.

Overigens steunde de Tweede Kamer woensdagmiddag ook een verzoek om VVD-minister Edith Schippers van Volksgezondheid via een andere brief te laten aangeven wanneer een besluit over het eigen risico van 2018 echt moet zijn gevallen.