Den Haag

‘Ex-VVD-Kamerlid Taverne was het oneens met veroordeling Wilders’

26 september 2017

PVV-leider Geert Wilders wil oud-Tweede Kamerlid van de VVD Joost Taverne laten horen tijdens het hoger beroep van de rechtszaak over de ‘minder, minder Marokkanen’-uitspraak. Aanleiding is het controversiële boek van oud-VVD-backbencher Ybeltje Berckmoes, dat dinsdag verschijnt.

In haar boek Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn staat een passage opgenomen waaruit blijkt dat Taverne het oneens was met de veroordeling van Wilders door de rechtbank in Den Haag vorig jaar.

VVD wilde zich distantiëren van PVV

Volgens de tekst zou het in maart vertrokken Kamerlid Taverne die mening echter niet in een debat over de vrijheid van meningsuiting hebben mogen uiten van de VVD-fractie, omdat dit Wilders in de kaart zou kunnen spelen tijdens de verkiezingen. Bovendien zou de VVD zich zoveel mogelijk van de PVV hebben willen distantiëren tijdens de verkiezingscampagne.

Wilders schrijft dinsdag op Twitter dat hij met zijn advocaat Geert-Jan Knoops heeft overlegd en dat die het gerechtshof zal vragen om Taverne te horen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens Wilders is de mening van Taverne bijzonder relevant, omdat zijn VVD de regeringspartij is die zowel de premier als de minister van Justitie levert.

Advocaat overhoop met Raad voor Rechtsbijstand

Dinsdagochtend bleek dat het hoger beroep mogelijk forse vertraging oploopt. Het hoger beroep zou eigenlijk eind oktober moeten dienen, maar de advocaten die de klagers – een groep van 35 Marokkaanse Nederlanders die zich beledigd en gekwetst voelen door Wilders’ ‘minder, minder’-uitspraken – liggen overhoop met de Raad voor de Rechtsbijstand. De raad weigert om de advocatenkosten voor de aangevers te vergoeden, omdat de klagers geen advocaat nodig zouden hebben.

Dit is tegen het zere been van Göran Sluiter, die acht klagers bijstaat. ‘Ik heb al vele uren in deze zaak gestoken, maar ik heb nog geen cent gezien,’ aldus Sluiter. Hij heeft het Hof in Den Haag verzocht de zaak uit te stellen totdat er duidelijkheid is over de onkosten.

Hij vindt steun bij het Openbaar Ministerie (OM), dat de aangevers adviseerde om een advocaat in de arm te nemen en vindt dat ze daarvoor gecompenseerd moeten worden. Met die ammunitie ging Sluiter in beroep en hij kreeg gelijk van de rechter.

Maar nog vangt hij bot. De Raad voor de Rechtsbijstand ging in beroep bij de Raad van State, een beroep dat waarschijnlijk pas in 2018 dient. ‘Omdat er anders geen effectieve rechtsbijstand kan worden verleend’ wil Sluiter de zaak blokkeren totdat de Raad van State uitspraak heeft gedaan.

De rechtbank in Den Haag veroordeelde Wilders eerder om zijn uitspraken, maar achtte een straf niet nodig. Het vonnis alleen was straf genoeg voor de politicus, vond de rechtbank.

Het vonnis van de rechter leidde tot woede bij Wilders en bij de aangevers: Wilders zei in beroep te gaan tegen de uitspraak, en de groep aangevers eist nog altijd een schadevergoeding van de PVV-leider. Het OM adviseerde de rechter de schadeclaims af te wijzen, omdat de klagers daar geen recht op zouden hebben.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.