Rechtspraak

Uitstel hoger beroep in Wilders-proces dreigt, en dit is waarom

26 september 2017Leestijd: 2 minuten

Nog voordat het hoger beroep in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders goed en wel is begonnen, dreigt het al naar volgend jaar te worden verplaatst. De advocaten die de aangevers bijstaan, liggen overhoop met de Raad voor de Rechtsbijstand.

De Raad weigert de advocatenkosten voor de aangevers te vergoeden, meldt het AD dinsdag. Hierdoor dreigt uitstel van het hoger beroep, dat eind oktober moet beginnen.

De aangevers – een groep van 35 Nederlandse Marokkanen – eisen een schadevergoeding van de PVV-leider, vanwege zijn uitspraken over ‘minder, minder, minder‘ Marokkanen die hij deed in het Haagse café De Tijd op 19 maart 2014 – de dag van de gemeenteraadsverkiezingen.

Klein vergrijp

Advocaat Göran Sluiter, die acht aangevers bijstaat, heeft het Hof in Den Haag deze week per brief verzocht om de zaak uit te stellen totdat er duidelijkheid is over de vergoeding van de kosten. ‘Ik heb al vele uren in deze zaak gestoken, maar ik heb nog geen cent gezien,’ aldus Sluiter.

Hij snapt niet waarom de raad weigert te vergoeden: ‘De mensen in kwestie hebben absoluut een advocaat nodig, omdat het gaat om een ingewikkelde juridische zaak. Bovendien willen ze niet zelf het woord voeren in de rechtszaal vanwege de enorme media-aandacht. Maar zonder rechtsbijstand kunnen ze geen advocaat betalen. En ik kan zonder vergoeding niet werken.’

De Raad voor de Rechtsbijstand laat weten dat ‘hoewel de zaak veel aandacht krijgt’, de klagers geen advocaat nodig hebben omdat het gaat om een relatief licht vergrijp. ‘En de vorderingen van de slachtoffers zijn relatief eenvoudig. Daarom vinden wij rechtsbijstand geen noodzaak,’ aldus de Raad.

Maar de advocaten vinden steun bij het Openbaar Ministerie (OM), dat de aangevers adviseerde om een advocaat in de arm te nemen en vindt dat ze daar compensatie voor moeten krijgen. Met die ammunitie ging Sluiter in beroep en hij kreeg gelijk van de rechter.

Maar nog vangt hij bot. De Raad voor de Rechtsbijstand ging in beroep bij de Raad van State, een beroep dat waarschijnlijk pas in 2018 dient. ‘Zolang dat niet is gebeurd, wil ik dat de zaak wordt uitgesteld, omdat er anders geen effectieve rechtsbijstand kan worden verleend,’ zegt Sluiter.

Vonnis alleen was genoeg

De rechtbank in Den Haag veroordeelde Wilders eerder om zijn uitspraken, maar achtte een straf niet nodig. Het vonnis alleen was straf genoeg voor de politicus, vond de rechtbank.

Het vonnis van de rechter leidde tot woede bij Wilders en bij de aangevers: Wilders zei in beroep te gaan tegen de uitspraak, en de groep aangevers eist nog altijd een schadevergoeding van de PVV-leider. Het OM adviseerde de rechter de schadeclaims af te wijzen, omdat de klagers daar geen recht op zouden hebben.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.