nederland

Joost Taverne: Porscherijder met rode sokken na Kamerlidmaatschap naar New York

23 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Het gisteren vertrokken Kamerlid Joost Taverne (VVD) heeft al een nieuwe functie in de wacht gesleept. Hij wordt komende zomer cultureel attaché in New York. Dat betekent dat hij de belangen van de Nederlandse cultuur in Amerika zal behartigen.

De 45-jarige jurist was zesenhalf jaar Kamerlid en keert terug naar zijn oude werkgever: het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW).

Voor Taverne in 2010 in de Tweede Kamer werd gekozen werkte hij al voor dat ministerie en ook toen al in de Verenigde Staten: van 2006 tot 2010 was hij ambassaderaad OCW op de Nederlandse Ambassade in Washington.

Verbeteren en veranderen

Hij raakte er geïnspireerd door de dynamiek van de Amerikaanse samenleving waarin verantwoordelijkheid nemen voorop staat. ‘Als je vindt dat dingen beter kunnen, moet je proberen ze te veranderen.’

In de Kamer voerde Taverne het woord over onder meer staatsrecht, de Grondwet, de Kieswet, vrijheid van meningsuiting en internationaal recht. Op zijn laatste Kamerdag stelde hij nog Kamervragen aan demissionair minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA).

Of die het niet inconsistent vond om te pleiten voor het aangaan van lijstcombinaties van PvdA, GroenLinks en SP bij de komende raadsverkiezingen, terwijl hij zulke combinaties in de kieswet juist onmogelijk wil maken. Taverne wil van Plasterk weten hoe hij denkt zijn voorstel nu nog door de Eerste Kamer te krijgen.

Arib over rode sokken

Kamervoorzitter Kadhija Arib (PvdA) luidde Taverne gisteren aldus uit: ‘Uw partij staat bekend om de waardering van de goede dingen in het leven. Maar u spant de kroon. Wie anders parkeert een Porsche in de Pleingarage? En wie anders laat tijdens de troonwisseling Koning Willem-Alexander gerust zes seconden – het voelde toen als minuten; ja, dat blijft u achtervolgen – wachten omdat hij eerst de knoop van zijn jasje dicht wil doen?

Bekijk het fragment met Joost Taverne vanaf 18.30

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘U hebt gevoel voor stijl en voor detail. Dat zien we als we u zien lopen, met uw elegante schoenen en altijd, maar dan ook altijd, rode sokken. Er wordt nu naar zijn sokken gewezen. Nog steeds? Ja, hè? Nee? Vandaag bruin? O, oké. Ik denk dat u ze ergens koopt. Ik denk niet dat het “twee halen, één betalen” is.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.