Amsterdam

Elatik voortijdig op zoek naar ‘nieuwe uitdaging’

08 september 2017

Fatima Elatik, oud-voorzitter van de deelraad Amsterdam-Oost,  vertrekt voortijdig als directeur diversiteit bij de Amsterdamse politie. Haar contract loopt tot 1 oktober, maar Elatik is al gestopt met werken voor het korps.

Volgens de politie is dit gebeurd in onderling overleg, blijkt uit een brief die het AD heeft ingezien. Elatik ontkent dit. Zij zegt dat ze het besluit zelf heeft genomen. Volgens bronnen van het AD zou het ontslag van deradicaliseringsambtenaar Saadia A.T. de doorslag hebben gegeven. Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar ex-stadhuisambtenaar Saadia A. T. vanwege fraude en machtsmisbruik.

Elatik werd in verband gebracht met Saadia A. T., maar naar haar loopt geen strafrechtelijk onderzoek. Volgens een politiewoordvoerder was het onderzoek naar A. T. geen reden om de werkzaamheden van Elatik eerder te beëindigen.

Elatik vindt het onzinnig dat zij overal ‘met de haren en hoofddoek bij wordt gesleept’. Met de hele zaak rondom Saadia A. T. ‘heb ik niets te maken,’ zei Elatik onlangs in een interview met de Volkskrant, ‘maar dat boeit niemand.’ Elatik zelf spreekt van een ‘netwerk’, en zegt dat dat bij haar verdacht wordt gevonden omdat ze Marokkaans is. ‘Als het ging om Hollanders, was het niet eens in de krant gekomen. Dit soort dingen gebeuren elke dag. Ik ben al twintig jaar actief, ik heb een netwerk.’

‘Nieuwe uitdaging’

Elatik zegt tegen het AD dat ze al vanaf februari van plan was om te stoppen bij de politie. ‘Mijn vertrek stond al heel lang gepland. Het programma gaat een nieuwe fase in. En ik ben ook wel toe aan een nieuwe uitdaging, om eerlijk te zijn.’

Elatik had de leiding over ‘Politie voor iedereen’, het diversiteitsprogramma van de Amsterdamse politie. Dat moest ervoor zorgen dan het Amsterdamse politiekorps beter ingebed raakt in de multiculturele samenleving. Elatik kwam in opspraak toen bleek dat ze een vergoeding van 12.000 euro per maand kreeg voor een 24-urige werkweek bij de politie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.