Amsterdam

Fatima Elatik (PvdA) achter hoofddoekplan politie

18 mei 2017

Voormalig PvdA-politicus Fatima Elatik (43) blijkt achter het controversiële plan te zitten om politieagenten hoofddoeken te laten dragen. De politie in Amsterdam zegt vandaag een uitzondering te overwegen op het verbod op geloofsuitingen.

Het is niet de bedoeling dat agenten kruizen, keppels of hoofddoeken dragen. Maar om diversiteit van het korps te verbeteren, denkt de politie Amsterdam aan de regels te herzien.

12.000 euro per maand

De landelijke eenheid zegt tegen elsevier.nl dat er nog geen concreet plan op tafel ligt. Het voorstel is alleen iets wat politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg agendeert. Volgens Aalbersberg werkt de politie Amsterdam met Elatik aan een aantal maatregelen. Elatik – die 12.000 euro per maand (144.000 euro per jaar) verdient met haar lucratieve bijbaantje – is de ‘punaise in het bedrijf’, aldus Aalbersberg tegen het AD.

‘Stel dat het niet lukt om voldoende agenten met een migratieachtergrond te werven, dan is dat een maatregel die effect kan hebben,’ zegt Aalbersberg over het voorstel.

‘Neutraliteit-argument is onzin’

De korpsen dreigen af te drijven van de samenleving, zegt een groep leidinggevenden die in februari alarm sloeg over het gebrek aan diversiteit. Volgens voorzitter van de politievakbond Jan Struijs zien veel jongeren van Marokkaanse en Turkse afkomst de politie ‘als hun natuurlijke vijand’.

Elatik zet zich al jaren in voor islamitische ambtenaren die een hoofddoek willen dragen op het werk. ‘En het argument dat een overheidsdienaar neutraliteit moet uitstralen, is onzin,’ zei Elatik in 2004. ‘Dan mag je dus wel achter de balie zitten met rechts-extremistische ideeën, maar niet met een hoofddoekje. Die neutraliteit, dat is maar schijn.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.