Bussemaker (PvdA) niet te spreken over ‘toonhoogte’ Asscher

02 september 2017Leestijd: 1 minuut
'ANP'

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) kan zich niet vinden in de manier waarop haar partijleider Lodewijk Asscher dreigde uit het demissionaire kabinet te stappen als de lerarensalarissen niet worden verhoogd.

In een interview met NOS-programma Met het oog op morgen, dat zaterdagavond wordt uitgezonden, zegt Bussemaker dat ze vooral moeite had met Asschers toonhoogte. ‘Ik dacht: het helpt niet.’

Asscher, (demissionair) vicepremier, minister van Sociale Zaken en bovenal PvdA-partijleider, dreigde geen handtekening te zetten onder de begroting voor volgend jaar als de VVD niet akkoord zou gaan met de verhoging van de salarissen voor basisschoolleraren.

Er is een ‘substantieel bedrag’ vrijgemaakt voor deze docenten, waarmee de crisis in het demissionaire kabinet in de kiem werd gesmoord.

Nooit politieke spelletjes gespeeld in kabinet

Volgens de minister past het dreigement van haar partijleider niet bij de ‘constructieve sfeer’ tussen VVD en PvdA in het kabinet. De coalitiepartijen zouden nooit politieke spelletjes hebben gespeeld. ‘En voor het aanzien van de politiek had ik het slecht gevonden als het anders was gelopen deze week,’ zegt Bussemaker. Met andere woorden: als het PvdA-deel van het kabinet was weggelopen, waardoor de VVD alleen verder moest.

Immers, een demissionair kabinet kan niet vallen, omdat reeds ontslag is aangeboden bij de Koning rond de verkiezingen in maart. Bussemaker heeft lof voor premier Mark Rutte (VVD): ‘Hij weet zijn kwaliteiten als voormalig HR-manager goed te gebruiken, en het is moeilijk om boos op hem te worden.’