nederland

Dijsselbloem: Asschers eisen zijn ‘volstrekt legitiem’

30 juni 2017

Demissionair minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) krijgt bijval uit eigen partij voor zijn dreigement dat hij mogelijk geen handtekening onder de begroting zet. Asscher, sinds december PvdA-leider, eist meer geld voor leraren en dat begrijpt zijn collega-minister en partijgenoot Jeroen Dijsselbloem wel.

Hij vindt het logisch dat Asscher er met gestrekt been ingaat met zijn eis dat de lerarensalarissen volgend jaar stijgen. Zo gaat het namelijk altijd in de onderhandelingen over de begroting, zegt hij volgens de NOS.

Volstrekt legitieme eisen

De formatie verloopt traag. Het kan nog wel even duren voordat er een nieuw kabinet op het bordes staat. Dijsselbloem is daarom, als (demissionair) minister van Financiën, vermoedelijk ook dit jaar nog verantwoordelijk voor het opstellen van de Miljoenennota.

Hij zegt te weten dat ook de VVD nog met eigen wensen komt. Maar ja, dat is niet zo heel gek: de VVD komt, als de formatie slaagt, als grootste partij in het nieuwe kabinet. De PvdA zit volgend jaar in de oppositiebankjes en is dus niet meer verantwoordelijk voor het gevoerde beleid.

Rutte is teleurgesteld

Dijsselbloem vermoedt dat Asscher voet bij stuk houdt – tot in augustus, als de begroting op papier wordt gezet: ‘Het zijn volstrekt legitieme eisen.’ Volgens Dijsselbloem is het zeker niet de insteek van Asscher om uit het demissionaire kabinet te stappen. Asscher wil daar niet op vooruitlopen, liet hij vrijdag weten. De sfeer in het kabinet zou er niet onder te lijden hebben. We komen er wel uit, denkt Dijsselbloem.

Bij coalitiepartner VVD zijn ze not amused. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra – en Ruttes adjudant tijdens de formatiegesprekken – reageert geërgerd. Hij noemde het ’niet kies’ dat Asscher zijn wil oplegt aan het demissionaire kabinet. Als Asscher over dit soort zaken wil meepraten, moet hij aanschuiven bij de kabinetsformatie, zegt VVD-leider Mark Rutte: ‘We hebben vier jaar lang heel goed samengewerkt, maar dit stelt me een beetje teleur.’ De premier verwees in zijn reactie naar minister van Onderwijs Jet Bussemaker (ook PvdA), die de hand op de knip houdt voor de leraren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.