Den Haag

Bij de VVD viel deze week weinig te lachen

30 september 2017

Is het crisis bij de VVD? Minister Jeanine Hennis van Defensie moet dinsdag de confrontatie aan met de Tweede Kamer over gebrekkig materieel in Mali. Naast de VVD-minister moesten ook de fractie en de afdeling voorlichting het deze week ontgelden. Als het Regeerakkoord er komt, staan de liberalen straks gehavend op het bordes.

Vrijdag voerde vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) de druk op. In een interview met de NOS zei hij dat opstappen voor Hennis een logische consequentie zou zijn. Dat een vicepremier zich zo uitlaat over een collega-minister, is hoogst opmerkelijk.

Hiermee wordt niet alleen duidelijk dat de samenwerking tussen de VVD en de PvdA over de uiterste houdbaarheidsdatum heen is. De PvdA voert oppositie vanuit het kabinet, en dit gaat ten koste van de VVD. Halbe Zijlstra ergerde zich gisteren aan de uitspraak van Asscher. ‘Het gaat hier om overleden militairen en niet om politieke spelletjes,’ zei Zijlstra bits.

Des te opmerkelijker omdat Asscher voorzitter was van de Ministerraad. Mark Rutte moest bij de EU-top in Tallinn aanwezig zijn.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De positie van Jeanine Hennis wordt er op deze manier niet beter op. Hennis zinspeelde eerder op de portefeuille Buitenlandse Zaken in een volgend kabinet. Een ongemakkelijk interview met RTL Nieuws, waarbij Hennis meerdere malen wordt onderbroken, is niet bevorderlijk voor haar kansen.
Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Politieke memoires Ybeltje Berckmoes

Ybeltje verandert niets aan fractiediscipline. Integendeel, schrijft Carla Joosten 

Maar ook de VVD-fractie kwam afgelopen week negatief in het nieuws. Het verschijnen van het boek van oud-VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes zorgde voor gefronste wenkbrauwen. Berckmoes schreef in haar politieke memoires dat de VVD wordt gedomineerd door voorlichters. Haar rol als Kamerlid was beperkt tot het opsteken van haar hand tijdens de stemmingen. ‘De afdeling voorlichting van de VVD heeft meer macht dan de leden van de Tweede Kamer,’ zei Ybeltje Berckmoes tegen Elsevier Weekblad. ‘Ik liep voortdurend tegen muren aan, en discussie werd absoluut niet gewaardeerd.’

‘Het ontbrak me ook aan politiek gewicht,’ erkende Berckmoes. Dat werd onderschreven door twee oud-collega’s, die tegelijk met Berckmoes in de fractie zaten. Een van hen: ‘Het is natuurlijk ook te wijten aan de VVD. Als je voor lichtgewichten uit de regio kiest, moet je niet verbaasd zijn dat ze weinig gevoel hebben voor politiek. Stef Blok heeft destijds, bij het samenstellen van de lijst, nadrukkelijk gevraagd om te selecteren op basis van kwaliteit. Maar dat kreeg hij er niet doorgedrukt.’

Oud-staatssecretaris de cel in

Als klap op de vuurpijl werd vrijdag oud-staatssecretaris Robin Linschoten veroordeeld voor belastingfraude. Wederom geen goede publiciteit voor de VVD. Hij werd veroordeeld tot vijf maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Linschoten is de eerste bewindsman sinds de Tweede Wereldoorlog die de cel in moet voor een belastingmisdrijf. De VVD, die vaak wordt weggezet als ´graaierspartij´, kan deze veroordeling missen als kiespijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.