Ybeltje verandert niets aan fractiediscipline. Integendeel

29 september 2017Leestijd: 2 minuten
Ybeltje Berckmoes bij haar installatie in 2012 - bron:ANP

Voormalig Tweede Kamerlid Ybeltje Berckmoes-Duindam (VVD) heeft geschiedenis geschreven op een manier die doorgaans niet netjes wordt gevonden: door in een boek de vuile was buiten te hangen.

Maar haar daad is een politieke, en politiek is zoals bekend niet altijd even netjes.

De boektitel Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn verwijst naar de wijze waarop VVD-Kamerleden zich moeten onderwerpen aan de discipline van de voorlichting en daarmee aan fractiebaas Halbe Zijlstra.

Het heeft iets van een kleuterklas

Verkeerde publiciteit voorkomen, is wat telt. Zorgen dat grote baas Mark Rutte in het Torentje niet in de problemen komt. Immers: een coalitie in stand houden is geen akkefietje, zoals de kabinetten vóór Rutte II hebben aangetoond. VVD-Kamerleden praten bij voorkeur met journalisten in het bijzijn van een voorlichter. De voorlichters hebben er allemaal een paar onder hun hoede. De ruimte waar de afdeling huist, heeft iets van een kleuterklas.

Toen Elsevier Weekblad VVD-Kamerlid Arno Rutte bij hem thuis in Groningen ging interviewen, bleek in de keuken ook een voorlichter te zitten. Dat was opmerkelijk. Alsof een Kamerlid een CEO of minister is in plaats van een volksvertegenwoordiger. Ook een interview met Kamerlid Sjoerd Potters (eveneens VVD) over een in te dienen initiatiefwet bedoeld om salafistische organisaties aan te pakken, was in het bijzijn van een voorlichter.

Arno Rutte (VVD) in verzet tegen ‘populistisch gooi- en smijtwerk’

Ook PvdA’ers moesten zich schikken

De inkt van Elsevier Weekblad was nog niet droog of het hoofd voorlichting hing aan de lijn met de mededeling dat de VVD de initiatiefwet van Potters niet zou indienen. Later bleek dat fractiebaas Zijlstra, die nota bene een paar maanden eerder hetzelfde als Potters had beweerd, hem ook nog zijn portefeuille integratie had ontnomen.

Dit keer is het de VVD die als een keurkorps naar voren komt. Maar ook PvdA’ers moesten zich in de afgelopen jaren schikken omdat hun partij regeerde. In het verleden gold dat evenzeer voor CDA’ers. En wat te denken van PVV’ers, die onder het juk van leider Geert Wilders opereren?

Dat vier partijen een kabinet willen vormen met een meerderheid van één zetel, belooft eerder meer dan minder Haagse fractiediscipline. Ondanks Ybeltje.