Belastingfraude

Oud-staatssecretaris Linschoten moet de cel in

29 september 2017

Oud-staatssecretaris Robin Linschoten is schuldig aan belastingfraude. De rechter acht bewezen dat Linschoten opzettelijk verkeerde belastinggegevens aanleverde bij zijn boekhouder. Linschoten is veroordeeld tot een celstraf van vijf maanden, waarvan twee voorwaardelijk.

De rechtbank heeft een zwaardere straf opgelegd dan geëist werd door het Openbaar Ministerie. De officier van justitie eiste een werkstraf van 200 uur en een half jaar voorwaardelijk, maar dat vond de rechter niet in verhouding staan tot de ernst van het vergrijp.

Als eigenaar van twee bedrijven was het Linschotens verantwoordelijkheid om de juiste gegevens aan te leveren voor de belasting. Dat heeft Linschoten nagelaten.

De rechtbank acht bewezen dat Linschoten opzettelijk de verkeerde belastingaangifte aanleverde voor zijn twee bedrijven. Ook werd hij gewaarschuwd door zijn boekhouder, maar sloeg hij de waarschuwingen in de wind. Als oud-staatssecretaris heeft Linschoten een voorbeeldfunctie, oordeelt de rechter.

Linschoten: ‘Geen sprake van opzet’

Linschoten werd aangeklaagd omdat hij twee keer, in 2010 en 2012, een te lage belastingaangifte indiende. ‘Als een oud-staatssecretaris regels aan zijn laars lapt, waarom zou een gemiddelde ondernemer de regels dan wel volgen?’ vroeg de officier van justitie zich af in zijn pleidooi.

Volgens Linschotens advocaat is er nooit sprake geweest van opzet. Linschoten legt in zijn verweer de schuld neer bij belastingkantoor ADSV, dat zijn boekhouding moest doen. ‘De cliënt kreeg vanuit de boekhouder geen échte tekenen dat het goed misging, terwijl dit blijkbaar wel het geval was.’

Maar het boekhoudkantoor verklaarde dat met Linschoten geen land te bezeilen was. Hij deed er veel te lang over om de juiste documenten aan te leveren. Volgens Linschoten valt hem niets te verwijten, behalve slordigheid.

Linschoten wees schikking af

Het Openbaar Ministerie probeerde een schikking te treffen met Linschoten. Maar dat voorstel werd door de oud-staatssecretaris van de hand gewezen. ‘Mijn enige fout is dat ik mijn boekhouder onvoldoende heb gecontroleerd. Alsof ik opzettelijk btw ga achterhouden,’ zei Linschoten in een reactie op de aantijgingen in Het Financieele Dagblad, twee weken geleden. ‘Ik kan mijn vaste lasten niet betalen en heb zelfs geen ziektekostenverzekering meer. Ik heb niks meer.’

Linschoten was van 1994 tot en met 1996 staatssecretaris van Sociale Zaken in het eerste paarse kabinet. Na zijn carrière in de politiek was hij werkzaam bij de DSB Bank van Dirk Scheringa. Ook werkte hij voor de Sociaal-Economische Raad (SER).

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.