Doorbreekt PvdA impasse kabinet met dit voorstel?

29 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Jeroen Dijsselbloem. Foto:ANP

De Partij van de Arbeid doet een handreiking aan de formerende partijen om de lerarensalarissen alsnog te kunnen verhogen. Door twee verschillende onderwijsbegrotingen te presenteren, willen de sociaal-democraten extra tijd kopen, zodat er alsnog een compromis kan worden bereikt.

Dat meldt De Telegraaf. Als er geen concreet bedrag wordt genoemd, waarmee de salarissen van basisschoolleraren verhoogd kunnen worden, dreigt de PvdA alsnog met een kabinetscrisis. De VVD heeft nog niet op het voorstel gereageerd.

Heidag onderbroken

De heidag van de Partij van de Arbeid werd vandaag onderbroken voor crisisoverleg over een verhoging van salarissen voor basisscholen. Onderhandelingen leveren niets op. Een impasse en mogelijk zelfs een kabinetscrisis dreigt.

Lodewijk Asscher, de leider van de Partij van de Arbeid, dreigde eerder al uit het kabinet te stappen als basisschoolleraren geen salarisverhoging kregen op de nieuwe begroting. Het leverde Asscher zelfs een sneer van Halbe Zijlstra (VVD) op. Asscher zou volgens Zijlstra ‘bloemen wegjatten’.

De VVD trok later bij, en liet weten bereid te zijn tot een compromis. De crisissfeer leek eerder deze maand nog uit de lucht, toen de partijen in overleg met de formatiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie tot een akkoord konden komen. Dit ketste gisteren af.

Crisisoverleg

Vandaag ging de partijtop van de PvdA in conclaaf. Voor aanvang van het crisisoverleg sprak De Telegraaf met Asscher: ‘Wij proberen nu een oplossing te vinden die recht doet aan wat zij aan de formatietafel willen, maar ook aan wat wij willen.’ Asscher liet weten dat hardop dreigen geen oplossing was voor zijn probleem.

Ook Jeroen Dijsselbloem, als minister van Financiën verantwoordelijk voor de begroting op Prinsjesdag, liet zich niet uit over een mogelijke kabinetscrisis. Hij legt de prioriteit bij ‘het vinden van oplossingen’. Daarna spoedden de twee PvdA-kopstukken zich naar het ministerie van Financiën voor overleg met de VVD.

Geen overeenkomst, ook geen breuk

‘We zijn er pas uit als we er uit zijn,’ zegt demissionair premier Mark Rutte, na afloop. ‘Een overeenkomst is er dus nog niet, maar een breuk ook niet.’ De Kamerleden van de PvdA zijn echter niet bereid om water bij de wijn te doen: de eis voor een hoger lerarensalaris blijft staan. Voor het behoud van kabinet Rutte II, het langstzittende kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog, belooft dit weinig goeds.