Criminaliteit

Criminele asielzoekers wel actief uitgezet

06 juli 2017Leestijd: 2 minuten

Van de 615 veroordeelde asielzoekers met een celstraf, zijn er dit jaar 480 uitgezet. Dat meldt het AD op basis van gegevens van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie is de stijgende lijn te pakken, en neemt het percentage uitgezette criminele asielzoekers sinds 2011 toe. Het bericht in het AD volgt kort op een onthulling van De Telegraaf. Asielzoekers zouden niet altijd worden vervolgd door het Openbaar Ministerie, meldde de krant vorige week, omdat een vervolging soms leidt tot het bemoeilijken van een uitzetting.

Spoor van delicten

De Telegraaf zocht met behulp van een WOB-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) uit dat het merendeel van de criminaliteit onder migranten wordt veroorzaakt door migranten uit veilige landen. Zij maken geen kans op asiel in Europa, en vluchten zodra hun asielaanvraag wordt afgewezen in het ene land, door naar het andere. Ze laten een spoor van delicten na.

De Telegraaf wist ook te melden dat een deel van deze migranten niet actief wordt vervolgd. Het ministerie van Veiligheid en Justitie maakt duidelijk dat het niet-vervolgen van criminele migranten geen beleid is. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff laat weten dat migranten bij wie uitzetting al geregeld is, soms niet worden vervolgd, omdat dit de uitzettingsprocedure vertraagt.

Een aantal migranten uit veilige landen maakt misbruik van deze wachttijd door strooptochten te organiseren door Nederlandse steden. Bij een veroordeling van een misdrijf kan een asielzoeker zijn status verliezen, maar hier moet eerst een proces aan voorafgaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.