Weert

Burgemeester op ramkoers met OM over vervolging asielzoekers

29 juni 2017Leestijd: 2 minuten

De burgemeester van Weert, Jos Heijmans botst met het Openbaar Ministerie over het gedrag van zes asielzoekers. Die schonden met Oud en Nieuw een uitgaansverbod maar werden niet vervolgd. Ontoelaatbaar, vindt D66-burgemeester Heijmans.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Heijmans wil het OM via de rechter dwingen om alsnog over te gaan tot vervolging. Het OM zag hier eerder vanaf omdat het aan bewijs ontbrak. De zes migranten kwamen allemaal uit veilige landen, en pleegden in korte tijd een groot aantal strafbare feiten, zoals diefstal. Dat meldt de Telegraaf.

Noodbevel Oud en Nieuw

De burgemeester van Weert wilde hier paal en perk aan stellen door een noodbevel uit te vaardigen. Zo wilde hij twintig asielzoekers dwingen om tijdens oud en nieuw in het asielzoekerscentrum te blijven.

De zes mannen werden betrapt toen ze dit gebiedsverbod wilden overtreden, maar werden door het OM niet vervolgd. Het overtreden van het gebiedsverbod zou te weinig aanleiding geven voor een vervolging, wegens gebrek aan bewijs. Burgemeester Heijmans is het daarmee oneens.

‘OM schiet tekort’

Eerder dit jaar werd aangifte gedaan tegen Heijmans. Lees hier waarom. 

Heijmans vindt dat het OM tekort heeft geschoten: ‘Als je als overheid wat wilt doen tegen ernstige verstoringen van de openbare orde, dan moet je kunnen rekenen, op goede samenwerking met politie en justitie. Dat is nu bij het OM niet zo,’ zegt Heijmans tegen de Telegraaf. ‘Ik voel me eenzaam in de aanpak van dit probleem. Dat is serieus: het gaat om mensen die ernstige overlast veroorzaken.’

Heijmans wil nu alsnog zijn gelijk halen, door bij het hof een artikel 12 procedure te beginnen. Als zijn klacht gehonoreerd wordt, moet het OM alsnog vervolgen. ‘Van het seponeren gaat een heel slecht signaal uit, vooral richting de overtreders,’ vindt Heijmans. Daarnaast zegt Heijmans dat het noodbevel zijn vruchten afwerpt: sinds de introductie ervan is de overlast verdwenen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.