nederland

Timmermans zint op stappen tegen migrantenweigeraars EU

08 februari 2017Leestijd: 2 minuten

De migratiecrisis mag dan met de Turkijedeal min of meer zijn opgelost, Griekenland en Italië zitten in hun maag met duizenden migranten in kampen. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans wil dat er schot in de zaak komt en dreigt met actie.

Landen van de Europese Unie (EU) die amper asielzoekers uit Italië en Griekenland opnemen, kunnen voor de rechter worden gebracht, waarschuwt Timmermans woensdag.

Voor de rechter slepen

Als onderlinge druk van de lidstaten niet werkt om iedereen mee te laten doen, zint ‘Brussel’ op juridische stappen, zegt hij. De migrantenweigeraars zouden zo worden gedwongen. Het gaat bijvoorbeeld om Oostenrijk, Polen en Hongarije. Zij blijven weigeren om asielzoekers op te nemen, terwijl dat wel is afgesproken. Timmermans heeft deze landen hier naar eigen zeggen hard op aangesproken.

Het herverdelingssysteem blijkt sowieso niet goed te werken. De lidstaten namen het afgelopen anderhalf jaar slechts 12.000 asielzoekers op, terwijl was afgesproken dat dit er 160.000 moeten zijn. Met alleen grenscontroles en het aanpakken van mensensmokkelaars – zoals gebeurt voor de kust van Libië – kom je er niet, zegt Timmermans. ‘Solidariteit is cruciaal voor een succesvol migratiebeleid, anders werken andere maatregelen ook niet.’ De migranten in Griekenland zitten vast, omdat de grens met doorgangsland Macedonië op slot zit.

Dijkhoff peinst er niet over

Zijn oproep sorteerde meteen effect, zegt Timmermans. Meerdere lidstaten reageerden volgens hem positief op zijn noodkreet om meer te doen. ‘Laten we even de daden afwachten.’ Hij verwacht niet dat een rechtszaak de migranten die in Griekenland vastzitten op korte termijn zal helpen. De Griekse winter brengt dit jaar sneeuw en vorst, waardoor de omstandigheden in migrantenkampen er niet beter op werden. Nederland liet de afgelopen twee maanden 264 asielzoekers overkomen uit Italië en Griekenland. Daarmee komt het totaal op 1.362. Afgesproken is dat Nederland 7.000 migranten moet halen.

In januari meldde de Nederlandse staatssecretaris van Asiel Klaas Dijkhoff (VVD) nog er niet over te peinzen migranten uit Griekenland te halen. Het is uiteindelijk aan de Grieken om fatsoenlijke asielopvang te regelen voor de duizenden asielzoekers in het land, zei Dijkhoff in een Kamerdebat over het asielbeleid. Hij stippelde uit wat de Europese Unie al heeft gedaan voor Griekenland: in het najaar werd 115 miljoen euro overgemaakt om te helpen bij het winterklaar maken van de opvangkampen. Eerder was 83 miljoen euro uitgetrokken om de asielopvang in Griekenland te verbeteren. Nederland betaalt volgens Dijkhoff zo’n 10 miljoen euro.  In maart hakt de Europese Commissie knopen door.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.