buitenland

Hongarije gaat asielzoekers opsluiten ‘om Schengen te redden’

08 februari 2017

De Hongaarse premier Viktor Orbán zet nieuwe stappen om de buitengrenzen van de Europese Unie te beschermen. Het plan om asielzoekers preventief op te sluiten, kan waarschijnlijk rekenen op kritiek uit Brussel.

Met de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten ‘waait er ook in Europa een andere wind’, zegt Zoltán Kovács, woordvoerder van Orbán. Terwijl Hongarije fel werd gekritiseerd voor het bouwen van grenshekken en het afwijzen van een EU-herverdelingsplan, lijkt er intussen meer steun voor de harde lijn van de nationalistische Orbán. Een uitgelezen moment voor Hongarije om nieuwe asielvoorstellen ter goedkeuring aan de EU voor te leggen.

‘Schengenzone wordt misbruikt’
Orbán wil dat alle asielzoekers die naar Hongarije komen ‘met huisarrest’ in overheidskampen worden gezet – ook als ze een goede kans maken op een verblijfsvergunning. Een immigrant mag het kamp niet verlaten totdat er een beslissing is over zijn of haar asielstatus. Dat kan een aantal maanden duren.

Volgens Kovács is de maatregel hard nodig, omdat Hongarije onderdeel is van de Schengenzone. Tussen de 26 Schengenlanden is er vrij verkeer van personen, wat ‘systematisch wordt misbruikt’ door migranten. Terwijl hun asielprocedure nog moet beginnen, reizen veel migranten al verder naar West-Europa. Door asielzoekers op te sluiten, worden andere EU-landen geholpen, stelt de regering-Orbán.

Kritiek verwacht
Veel steun van Europese collega’s hoeft Orbán echter niet te verwachten. De plannen zijn mogelijk in strijd met internationale mensenrechtenverdragen en Europese regelgeving. Volgens mensenrechtenwaakhond Human Rights Watch mag opsluiting alleen per zaak worden opgelegd en niet zomaar voor hele groepen migranten.

Orbáns regering stelt dat de nadruk niet moet liggen op opsluiting, maar op het controleren van illegale migranten. Kovács: ‘Als iemand geen weken of maanden wil wachten op een beslissing, mag hij natuurlijk besluiten om het land te verlaten. Vrijheid van verkeer is er nog steeds, maar voor migranten niet naar West-Europa.’

Hongarije wil de plannen weliswaar voorleggen aan Brussel, maar tegenstand ligt in de lijn der verwachting. Kovács: ‘Op grond van eerdere ervaringen zal er weer een flinke drempel worden opgeworpen.’ Dat zal het hardere beleid overigens niet blokkeren: nog deze maand moet het nieuwe asielbeleid in Hongarije zijn ingevoerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.