nederland

Migranten uit Griekenland ophalen? Dijkhoff peinst er niet over

20 januari 2017Leestijd: 2 minuten

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) is niet van plan asielzoekers uit Griekenland over te laten komen, omdat ze daar onder erbarmelijke omstandigheden de winter moeten doorkomen. Samen met andere EU-lidstaten is al zo’n 200 miljoen euro naar Griekenland gestuurd, betoogt het kabinet.

Het is uiteindelijk aan de Grieken om fatsoenlijke asielopvang te regelen voor de duizenden asielzoekers in het land, zei Dijkhoff in een Kamerdebat over het asielbeleid.

Hij stippelde uit wat de Europese Unie al heeft gedaan voor Griekenland: in het najaar werd 115 miljoen euro overgemaakt om te helpen bij het winterklaar maken van de opvangkampen. Eerder was 83 miljoen euro uitgetrokken om de asielopvang in Griekenland te verbeteren. Nederland betaalde rond de 10 miljoen euro, aldus Dijkhoff.

Grieken laten grote steken vallen
‘Griekenland heeft de grootste steken laten vallen,’ concludeert de staatssecretaris. ‘Het is niet zo dat dit geld ergens hangt en daardoor niet beschikbaar is voor de Grieken, of dat de spullen nog niet zijn verstuurd. Het is zo dat de Grieken moeite hebben om goede opvang voor elkaar te krijgen, soms om praktische en soms om politieke redenen.’

Duizenden asielzoekers verblijven momenteel in Griekse kampen – bijvoorbeeld op Lesbos – zonder verwarming, terwijl het er de afgelopen weken geregeld ijskoud was. Hulporganisaties als UNHCR, maar ook eurocommissaris Dimitris Avramopoulos luidden de noodklok. ‘We kunnen vluchtelingen niet zomaar de ergste winter laten doorstaan zonder een dak boven hun hoofd,’ aldus de Brusselse politicus.

Dijkhoff buigt niet
Ook in Nederland gaan stemmen op om de migranten in de kou te helpen. De linkse oppositie is verontwaardigd over de ‘beschamende en zeer schrijnende situatie’ op een aantal Griekse eilanden. ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers publiceerde ‘een hartekreet’ op Facebook waarin hij het kabinet opriep duizenden asielzoekers naar Nederland te halen. ‘Het is onze humane plicht om hen de helpende hand te bieden. Onze AZC’s staan nu leeg. We kunnen dit gewoon doen.’

Maar dat is Dijkhoff zeker niet van plan. Sterker nog, bij het overleg dat hij volgende week heeft met Europese collega’s zal hij de Grieken bekritiseren. ‘Ik wil de schuld niet afschuiven, maar het is een kwestie van de vinger op de zere plek leggen. Het zit hem in de implementatie en niet in een gebrek aan steun of hulp.’

De temperaturen liggen in Griekenland intussen weer boven het vriespunt. Naar schatting zitten zo’n 62.000 asielzoekers vast in Griekenland, hopend op een plek in een andere EU-lidstaat. Aangrenzende Balkanlanden houden de migranten tegen, waardoor de asielzoekers zijn aangewezen op het EU-herverdelingsschema. Dat komt echter amper op gang.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.