Politieagenten verliezen alle vertrouwen in Van der Steur

05 januari 2017Leestijd: 3 minuten
Ondervraagde politiemensen zeggen hele lage verwachtingen van Van der Steur te hebben - Foto: ANP

Politievakbond ACP ligt overhoop met minister van Justitie Ard van der Steur. Uit een enquête van de vakbond blijkt dat een meerderheid van de politieagenten geen vertrouwen meer heeft in de politiek.

‘Ik schat dat zo’n 90 procent van de agenten aangeeft dat ze helemaal niets meer van politici verwachten. Dat is schokkend,’ zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp tegen AD. ‘De politiek in Nederland is losgezongen van het politieapparaat’.

Tweet viel verkeerd

Na Oud en Nieuw uitten agenten zware kritiek op Van der Steur, die eerder dacht agenten een hart onder de riem te steken met een bericht op Twitter. ‘Grote waardering voor de inzet van onze hulpdiensten tijdens jaarwisseling. Onacceptabel dat juist tegen hen geweld wordt gebruikt #handenaf,’ twitterde Van der Steur.

De tweet van minister Van der Steur viel bij de politie helemaal verkeerd. ‘Soms past het U meer om te zwijgen. Dat is Nu. Middelen om het werk te doen zijn ondermaats en geen politieke steun,’ beet de chef van politieteam Segbroek in Den Haag Van der Steur toe in een tweet, die later weer verwijderd werd.

Van der Steur liet naar aanleiding van de politiekritiek via zijn woordvoerder weten ‘benieuwd’ te zijn naar wat de bonden nou precies van hem willen. ‘Wat willen de bonden nou precies als ze om ‘geen woorden maar daden’ verzoeken? Het geweld tegen agenten is onacceptabel en dat willen we niet bagatelliseren,’ zegt de woordvoerder, die de hogere strafeisen voor agenten en andere hulpverleners noemt als voorbeeld. ‘Of de zwaardere straffen ook worden opgelegd is aan de rechter, niet aan ons.’ Verder staat het ministerie volgens de woordvoerder ‘open voor goede ideeën’. Tegelijkertijd zegt hij ook dat er ‘geen nieuwe maatregelen’ in de maak zijn om de politie te helpen.

Veel woorden, weinig daden

‘Er wordt veel gepraat, maar er zijn weinig daden,’ is een veelgehoorde uitspraak. Na het geweld tegen agenten tijdens de afgelopen jaarwisseling heeft de ACP de eigen leden in een enquête gevraagd wat ze verwachten van de politiek. Volgens Van de Kamp verwacht dus zo’n 90 procent ‘helemaal niets meer’.

De meest prangende zaken zouden zijn dat er over het hele jaar een tekort aan middelen, bevoegdheden en mensen is. Dat laatste zou vooral met evenementen als Oud en Nieuw consequenties hebben, wanneer agenten sneller doelwit van geweld zijn, en zou het directe gevolg zijn onder meer de grote migratiestroom en de aanhoudende terreurdreiging.

Momenteel worden er dubbele straffen tegen daders geëist die geweld plegen tegen agenten. Ook wordt er geëxperimenteerd met bodycams. Agenten vinden dit niet genoeg. Ze pleiten via de vakbond voor een boete van minimaal 5.000 euro voor het gooien van vuurwerk naar hulpverleners. En van daders die vaker in de fout gaan, willen ze dat de identiteit openbaar wordt gemaakt. Het zijn in de praktijk vaak minderjarige plegers, dus wil de ACP dat ouders daarvoor financieel aansprakelijk worden gesteld.

De roep om tasers zou onder agenten groot zijn. Vorig jaar besloot de politietop dat agenten daar niet meer worden uitgerust. Wel krijgen ze vanaf 2018 een langere wapenstok.

ACP verwacht naar eigen zeggen dat Van der Steur ‘echt wat gaan doen’ met de resultaten en voorstellen die uit de enquête naar voren komen. Als hij dat niet doet, laat de bond ‘het er niet bij zitten,’ dreigt Van de Kamp. De bond zegt zich dan nog te moeten beraden over wat er precies gedaan kan worden.