Mark Rutte: ‘Politie neemt maatregelen in Nederland’

09 januari 2015Leestijd: 1 minuut
'ANP'

De Nederlandse politie en veiligheidsdiensten hebben maatregelen genomen om aanslagen in ons land te voorkomen.

Dat zei premier Mark Rutte vrijdag na de wekelijkse ministerraad. De maatregelen zijn ‘deels zichtbaar en in belangrijke mate ook onzichtbaar,’ aldus de premier.

Alertheid

In het belang van de veiligheid wil hij daar geen verdere uitspraken over doen. Premier Rutte riep op tot alertheid.

Volgens de premier onderschrijven de gebeurtenissen van de afgelopen paar dagen de noodzaak om alert te zijn: mensen die aanwijzingen hebben voor terreuraanslagen die in de maak zijn worden opgeroepen dat te melden. Rutte wil verder dat iedereen die weet heeft van mensen die mogelijk voor de jihad willen afreizen, dat ook zal melden.

Minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei eerder dat er op dit moment geen concrete aanwijzingen zijn voor mogelijke aanslagen. Het dreigingsniveau in Nederland, dat op dit moment op ‘substantieel’ ligt, wordt daarom niet verhoogd. Wel zei de minister verder niets te kunnen ‘garanderen’ over de veiligheidssituatie in Nederland.

Donderdag zei de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof ook dat er geen reden is om aan te nemen dat Nederlandse journalisten nu extra risico lopen na de terreuraanslag in Parijs.