nederland

Na sneer van politie is Van der Steur ‘benieuwd’ naar wat ze precies willen

02 januari 2017Leestijd: 3 minuten

Nadat de politie zich kritisch uitliet over minister van Justitie Ard van der Steur (VVD) op Twitter, spreekt de woordvoerder van de bewindsman sussende woorden. De tweet van de politiechef van een team in Den Haag werd van Twitter verwijderd, maar Van der Steur zou daar geen opdracht toe hebben gegeven.

‘Er zijn wel vaker agenten die kritisch twitteren,’ zegt de woordvoerder van de minister tegen Het Parool, ‘Dat mag ook gewoon. We leven in een vrij land. Het is iets tussen de agent en zijn werkgever, de politie’.

Benieuwd naar concrete wensen

De minister, die op dit moment op vakantie in het buitenland is, zou wel benieuwd zijn naar wat er nu precies van hem wordt verlangd. Van der Steur heeft op dit moment geen nieuwe maatregelen in de maak.

‘Wat willen de bonden nou precies als ze om ‘geen woorden maar daden’ verzoeken? Het geweld tegen agenten is onacceptabel en dat willen we niet bagatelliseren,’ zegt de woordvoerder, die de hogere strafeisen voor agenten en andere hulpverleners noemt als voorbeeld. ‘Of de zwaardere straffen ook worden opgelegd is aan de rechter, niet aan ons.’ Verder staat het ministerie volgens de woordvoerder ‘open voor goede ideeën’.

Voorzitter Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP zei eerder op maandag dat de agenten nu niet meer zitten te wachten op medeleven of mooie woorden. ‘Er is eigenlijk al zoveel over gezegd en we hebben al zoveel geprobeerd en gedaan, maar het is weer misgegaan. De politiek moet nu echt actie ondernemen en ons de middelen bieden waar we iets mee kunnen.’

Van der Steur is volgens zijn woordvoerder ‘voortdurend in gesprek’ met de politiebonden. ‘Je kan veel van de politiebonden zeggen, maar niet dat ze niet invloedrijk zijn. Als ze met een goed plan komen, zijn ze welkom’.

Van der Steur dacht hulpverleners en agenten dit weekend een hart onder de riem te steken door op Twitter zijn waardering uit te spreken over de inzet van de hulpdiensten tijdens Oud en Nieuw. Ook liet hij weten het onacceptabel te vinden dat juist tegen hen geweld wordt gebruikt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bijtende tweet

De tweet van minister Van der Steur viel bij de politie helemaal verkeerd. ‘Soms past het U meer om te zwijgen. Dat is Nu. Middelen om het werk te doen zijn ondermaats en geen politieke steun,’ beet de chef van politieteam Segbroek in Den Haag Van der Steur toe in een tweet, die later weer verwijderd werd.

De teamchef zou te maken hebben gehad met geweld tegen agenten van zijn team tijdens zijn nachtdienst rond de overgang naar 2017. De woordvoerder van de Haagse politie benadrukte dat het contact van individuele agenten met de minister via de politiebonden en de leiding loopt. Ook andere agenten lieten zich misprijzend uit op Twitter.

De politie is het geweld tegen hulpverleners helemaal zat. Henk van Essen, plaatsvervangend korpschef, noemde ‘het te bizar voor woorden’ dat mensen er genoegen in scheppen hulpverleners te beletten anderen te helpen. Deze jaarwisseling was 79 keer sprake van geweld tegen een agent.

Bij de vorige Oud en Nieuw waren er 59 van dit soort incidenten. Ook het geweld tegen andere hulpverleners zoals brandweerlieden, ambulancepersoneel en beveiligers nam toe.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.