nederland

Kabinet geeft geen gehoor aan oproep om meer marechaussees

09 januari 2017Leestijd: 2 minuten

Het kabinet geeft voorlopig geen gehoor aan de oproep van Schiphol-directeur Jos Nijhuis. De topman sloeg maandagochtend alarm, omdat de luchthaven marechaussees tekort zou komen.

Er zouden zo’n 400 tot 500 marechaussees bij moeten komen, zei Nijhuis maandagochtend.

Toename passagiers

‘Ik vind dat de marechaussee te onderbezet is. Daar moet echt wat aan gedaan worden. De bezetting is ongeveer zoals in 2008 en 2009 – terwijl zowel de dreiging als het aantal passagiers fors is toegenomen,’ aldus Nijhuis. ‘Ik heb daar gewoon zorgen over.’ 2016 was het drukste jaar ooit voor Schiphol, en volgens Nijhuis kan het in 2017 nog drukker.

De Koninklijke Marechaussee (KMar), die eerder aangaf dat marechaussees ‘op hun tandvlees lopen’, vindt zelf ook dat de mankracht niet is meegegroeid met de taken, maar wil zelf voorlopig niks kwijt over aantallen van benodigde nieuwe manschappen. Volgens de KMar is de veiligheid niet in het geding.

Oppositie: Van der Steur neemt marechaussee niet serieus

Regeringspartijen VVD en PvdA vinden dat Schiphol het voorlopig moet rooien met de 135 extra marechaussees die de luchthaven zijn toegezegd. VVD-Kamerlid Ockje Tellegen verwacht veel van de ‘nieuwe snufjes’ die de beveiligers kunnen ontlasten. Ze denkt wel dat de 135 extra marechaussees voor dit jaar ook de komende jaren nog nodig zullen zijn.

PvdA’er Ahmed Marcouch ‘deelt de zorgen over de veiligheid op Schiphol’, maar is ook van mening dat die met de versterking van 135 man gewaarborgd moet zijn. Het kabinet moet zich volgens hem wel ‘voorbereiden’ op toekomstige gevaren voor en groei van de luchthaven.

Veel oppositiepartijen scharen zich wel achter het verzoek van de Schiphol-directeur, en leveren flinke kritiek op minister Ard van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg vindt dat het kabinet de luchthaven en uitvoerende diensten niet serieus neemt en ‘heeft maar weer Kamervragen aan de minister gesteld’. Volgens haar is, zelfs als de veiligheid nog gewaarborgd is, wel het functioneren in gevaar van het voor de economie cruciale vliegveld.

D66-Kamerlid Salima Belhai noemt het ‘beschamend dat Van der Steur van Veiligheid en Justitie dit probleem voor zich uit blijft schuiven, zelfs tot na de verkiezingen’. Ook de SP en de Groep Bontes/Van Klaveren willen dat Van der Steur opheldering geeft.

In een brief die Van der Steur in november naar de Kamer verstuurde, worden een aantal maatregelen aangekondigd die de marechaussee moet ontlasten. Zo moet er een reservistenpool komen die kan worden ingezet op piekmomenten, moet er in sommige gevallen ander overheidspersoneel worden ingezet, en worden er meer ‘e-gates’ (geautomatiseerde grenspassages) op Schiphol geplaatst en mogelijk ook op andere luchthavens en maritieme havens.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.