Schiphol-controle verlengd ondanks ‘zwoegende marechaussees’

01 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Schiphol Foto: ANP

Voorlopig worden de veiligheidscontroles op en rond luchthaven Schiphol verlengd. Ondanks het feit dat de Koninklijke Marechaussee ‘op zijn tandvlees’ loopt en de extra controles voor een verhoogde werkdruk zorgen.

De burgemeester, hoofdofficier en Koninklijke Marechaussee in Haarlemmermeer (ook de driehoek genoemd) hebben besloten tot nader order door te gaan met de extra controles. Deze werden op zaterdag ingevoerd na overleg met Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Moeite met controles

2016-07-30 10:01:19 SCHIPHOL - Op de snelweg A4 naar Schiphol staan lange files door extra controles van de marechaussee. ANP EVERT ELZINGAMaatregelen op Schiphol wegens ‘dreiging’: vakantiechaos en lopen over de A4

‘De maatregelen blijven van kracht totdat de driehoek daarover anders besluit,’ aldus een woordvoerder. Het AD berichtte op maandag dat de Marechaussee enorme moeite heeft de controles te blijven uitvoeren. De maatregelen zorgden voor chaos en vertraging dit weekend. Vakantiegangers liepen zelfs over de A4 in de hoop hun vlucht te halen ondanks de file.

Concrete informatie over het ‘ signaal’  wordt niet gegeven, maar dit signaal past ‘binnen het landelijke dreigingsbeeld, dat al sinds 2013 substantieel is, aldus de driehoek. Schiphol adviseert reizigers tijdig van huis te vertrekken, zodat ze niet in tijdsproblemen komen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Door de verhoogde veiligheid lijkt ook de angst voor een aanslag te zijn toegenomen. Zo werd een passagiersbus op de A4 ontruimd nadat de politie bericht zou hebben gekregen dat een ‘verwarde man’ over een bom zou hebben gesproken. Op de vluchtstrook werd de man, die zich zou hebben uitgekleed, aangehouden.

Ten koste van andere beveiligingstaken

Ondertussen gaan de controles ‘ten koste van beveiligingstaken elders’, aldus Ton de Zeeuw, de voorzitter van de Marechausseevereniging. Uit angst voor een islamitische terreuraanslag bewaakt de Marechaussee sinds 2015 ook Synagogen, Joodse scholen en andere gebouwen.

Bijna een derde van de marechaussees werkt aan de bewaking op en rondom Schiphol. Toch is het volgens de organisatie niet voldoende. ‘We leven in een nieuwe werkelijkheid, waarin het onveiliger is. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa.’ Een snellere uitbreiding van de Marechaussee zit er voorlopig echter niet in.