Samsom ziet niets in plan om Afrikaanse migranten terug te sturen

06 december 2016Leestijd: 2 minuten
Samsom aan tafel bij Pauw Foto: VARA

Het plan van premier Mark Rutte om Afrikaanse migranten terug te slepen naar veilige landen in Noord-Afrika is een ‘onzalig idee’. Dat is althans de mening van PvdA-leider Diederik Samsom, die het plan inhumaan noemt.

Rutte wil een soort deal maken met Marokko, Tunesië  en Egypte en boten met migranten voor de Italiaanse kust oppikken om vervolgens terug te slepen naar deze veilige landen. De EU-missie Frontex ‘redt’ migranten in rubberbootjes, om ze vervolgens naar lidstaten te brengen. Volgens Rutte wordt de Europese Unie zo gewoon een veerdienst.

‘In strijd met internationaal recht’

‘Het is een onzalig idee om mensen zonder asielprocedure terug te sturen,’ stelt Samsom aan tafel bij het VARA-programma Pauw. ‘We weten van mensen die in Italië aankomen ongeveer 40 procent een echte vluchteling. Uit Eritrea, Sudan, Somalië, die vluchten voor oorlog en ellende en onderdrukking. Als je die op zee weer terug in Afrika duwt, is dat inhumaan en in strijd met het internationaal recht.’

Begin november kwam de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière met het plan om migranten terug te sturen. Zo wordt het werk van mensensmokkelaars belemmerd, en minder migranten zullen zich wagen aan de levensgevaarlijke tocht over de Middellandse Zee.

Het plan kwam naar aanleiding van kritiek op Frontex, die ondertussen als dienstverlener wordt gezien, waar mensensmokkelaars en illegale migranten dankbaar gebruik van maken. Met het nieuwe plan moeten migranten beseffen dat de gevaarlijke oversteek ook kansloos is. De afgelopen maanden zijn veel migranten slechts een paar kilometer van de Noord-Afrikaanse kust opgevangen door Frontex, die de migranten vervolgens naar Europa brengt.

‘Turkije 2.0’

In maart kwam VVD-Kamerlid Malik Azmani met een plan om opvang in de regio te regelen, zodat de oversteek onnodig is. Zo wilde de VVD een einde maken aan het ‘machteloos toekijken hoe mensen dagelijks verdrinken in de Middellandse Zee’. Het plan sneuvelde uiteindelijk.

2016-11-04 10:11:47 Migrants and refugees seated on a rubber boat wait to be evacuated as Libyan coast guards (R) look on during a rescue operation by the crew of the Topaz Responder, a rescue ship run by Maltese NGO "Moas" and the Italian Red Cross, on November 4, 2016 off the Libyan coast. Around 750 migrants were rescued across the Mediterranean on November 3, 2016 by the Italian coast guard, a Frontex ship, a Save The Children vessel, German NGO Jugend Rettet's Iuventa and two boats run by the Malta-based MOAS (Migrant Offshore Aid Station). But at least 110 migrants are feared drowned after they were forced at gunpoint to set sail from Libya, while many more may have died in a separate shipwreck, survivors said. / AFP PHOTO / ANDREAS SOLARONiet vluchteling moet bepalen waar hij zich kan vestigen, maar Europa

Samsom is dan ook niet verbaasd over het nieuwe voorstel. Het plan is ook ‘fundamenteel anders’ dan de Turkije-deal, volgens de PvdA-leider. Volgens het akkoord met Turkije krijgen migranten allemaal een individuele asielprocedure, wat bij dit plan niet het geval is.

Zo’n soort deal met Noord-Afrikaanse landen is wel een goed idee volgens Samsom. De politicus is ook een voorstander van een oplossing waarbij migranten in Afrika asiel kunnen aanvragen in Europa.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.