Groenen schreeuwen moord en brand om Duits migrantenplan

06 november 2016Leestijd: 3 minuten
Migranten op een overvol bootje voor de kust van Libië - bron:AFP

Migranten die op zee worden opgepikt door bijvoorbeeld de EU-missie Frontex, moeten worden teruggestuurd naar Noord-Afrika. Zo moet worden voorkomen dat migranten zich wagen aan de levensgevaarlijke tocht over de Middellandse Zee.

Dat is het voorstel van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière, schrijft de Duitse krant Welt am Sonntag.

Nog niet besproken in de EU

Libische migranten die op zee worden onderschept, zouden volgens een voorstel van de CDU-minister – partijgenoot van de Duitse bondskanselier Angela Merkel – niet naar eigen land moeten worden teruggebracht, maar naar andere Noord-Afrikaanse landen, zoals Egypte of Tunesië. Vervolgens zouden ze daar asiel moeten aanvragen voor Europa. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is het plan vooral bedoeld om levens te redden, en de mensensmokkelaars de voet dwars te zetten.

De Maizière hoopt dat Afrikaanse migranten door de maatregel tot het besef komen dat de gevaarlijke overtocht over de Middellandse Zee kansloos is. Dit jaar zijn er inmiddels 160.000 migranten naar Italië gereisd. Alleen al in oktober registreerden de Italiaanse autoriteiten 28.000 nieuwe asielzoekers. Reddingsdiensten hebben zaterdag meer dan 2.200 bootvluchtelingen uit de Middellandse Zee geplukt.

Australische aanpak meermaals geopperd

Het voorstel doet heel erg denken aan de Australische aanpak. De marine van Australië stuurt bootjes met illegale migranten systematisch terug, bijvoorbeeld naar Indonesië. Daar gaat een afschrikwekkende werking van uit. Migranten denken wel twee keer na voordat ze de oversteek maken, want ze weten immers wat de consequenties zijn. Toen de migratiecrisis vorig jaar – voor het akkoord met Turkije – een kookpunt bereikte, werd de Australische aanpak meermaals geopperd.

Lees dit commentaar van Rene van Rijckevorsel nog eens terug: ‘Niet vluchteling moet bepalen waar hij zich kan vestigen, maar Europa
Rene

Maar ‘Brussel’ wilde er niet naar luisteren. In juni kwam de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken nog met een pleidooi voor een veel hardere aanpak van de migratiecrisis. Migranten en vluchtelingen die naar Europa komen, moeten naar Australisch model worden opgevangen op een eiland in de Middellandse Zee, aldus Sebastian Kurz.

Volgens hem kan de Australische manier van doen Migratieweliswaar niet volledig worden geïmiteerd, maar migranten moeten wel worden ontmoedigd om nog langer de zeer riskante overtocht te maken. De Duitse bondskanselier Merkel hield daarentegen lang koppig vast aan haar opendeurbeleid. Tegen haar beleid was (en is) nog altijd veel verzet van Midden- en Oost-Europese landen onder leiding van de Hongaarse premier Viktor Orban.  Het voorstel van de Duitse minister is nog niet binnen de EU besproken.

Maar de plannen leiden al wel tot kritiek uit oppositionele hoek. ‘Het ministerie van Binnenlandse zaken behandelt vluchtelingen als een besmettelijke ziekte, die je buiten wil houden,’zei fractievoorzitter van De Groenen Katrin Göring-Eckardt. Ook de Nederlandse europarlementariër van de Groenen in het EU-parlement, Judith Sargentini, deed een duit in het zakje.

<script>” title=”<script>

<script>