nederland

Pietenmix en beveiliging: Maassluis zet zich schrap voor Sinterklaasintocht

10 november 2016Leestijd: 2 minuten

De gemeente Maassluis bereidt zich voor op de landelijke Sinterklaasintocht van aanstaande zaterdag. Het kan mogelijk uit de hand lopen, dus de gemeente verbiedt spontane demonstraties, en zet extra beveiligingsmaatregelen in.

Burgemeester Edo Haan van Maassluis zet de maatregelen donderdag tijdens een persconferentie op een rijtje.

Toegangspoortjes, ook voor kinderen

Iedereen die de intocht bij wil wonen, ook kinderen, moet door toegangspoortjes. De speciale ingangen van het feestterrein zijn bemand met particuliere beveiligers. Zij moeten mogelijke oproerkraaiers tegenhouden.

Demonstreren mag alleen in speciale vlakken langs te route. Demonstranten moeten zich bovendien van tevoren melden als zij actie willen voeren. Tot nu toe is de Nederlandse Volksunie, die voor het behoud van Zwarte Piet is, is de enige groep die zich tot nu toe officieel heeft gemeld. De groep heeft een vak toegewezen gekregen om te demonstreren.

Maar ook anti-Zwarte Piet-activisten hebben zich laten horen, alleen niet via officiële kanalen. De protestgroep Kick out Zwarte Piet bijvoorbeeld, die op Facebook aangaf geen gehoor te geven aan de eis om in een speciaal vak te demonstreren. Zij willen demonstreren op de markt, waar de intocht eindigt. Dat roept herinneringen op aan Gouda, waar in 2014 een anti-Zwarte Piet protest nogal uit de hand liep, met arrestaties tot gevolg.

Ook in Meppel vorig jaar liep het uit de hand. Burgemeester Haan van Maassluis zegt dan ook tegen de Volkskrant  dat er dit jaar meer politie aanwezig zal zijn dan in Meppel.

De afgelopen week heeft de groep Kick out Zwarte Piet in diverse steden mobilisatiebijeenkomsten gehouden om mensen mee te krijgen naar Maassluis. Daarbij kregen mensen onder meer uitleg over hoe ze moeten demonstreren, en wat ze moeten doen als ze worden aangehouden.

De gemeente Maassluis heeft naar eigen zeggen een noodbevel en noodverordeningen klaarliggen voor als het zaterdag escaleert.

Ook Maasluis wil mix van Pieten

Er is ook meer bekend over de kleur van de Pieten bij de intocht zaterdag. Veertig van de 200 Pieten zullen roetvegen hebben, en de andere 160 pieten zullen zwart zijn. ‘Maar dan wel zonder rode lipstick en het kroeshaar,’ aldus Haan.

Eerder werd bekend dat er bij de intocht in Amsterdam alleen maar pieten met roetvegen te zien zullen zijn. Net als Maassluis, koos de NTR woensdag in het Sinterklaasjournaal voor een mix van Zwarte en Witte Pieten. Het is nog niet bekend of dat ook zo blijft.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.