nederland

Sinterklaasjournaal trapt af met mix van zwarte en witte Pieten

09 november 2016Leestijd: 2 minuten

In de eerste aflevering van Het Sinterklaasjournaal op NTR waren woensdagavond zowel zwarte als witte Pieten te zien. Het is nog niet duidelijk of het uiterlijk zo blijft.

De NTR laat niets los over het verdere verloop van het programma, maar het publiek keek eerder reikhalzend uit naar de kleur die de Pieten zouden hebben.

De NTR heeft dus gekozen voor een mix. Dagblad De Telegraaf beschikt naar eigen zeggen over foto’s die tijdens de opnames zijn gemaakt, waarop Zwarte Pieten en pieten met roetvegen te zien zijn.

Voorstanders van Zwarte Piet in Maassluis

Aanstaande zaterdag is in Maassluis de jaarlijkse nationale intocht van Sinterklaas. NTR zei eerder dat het ‘vanzelfsprekend’ is dat het uiterlijk van Zwarte Piet verandert, maar vroeg critici wel om geduld te hebben. RTL deed enkele weken geleden Zwarte Piet wel volledig in de ban: in programma’s van RTL zijn vanaf nu alleen nog maar ‘roetveegpieten’ te zien.

Bij de intocht hebben pro-Zwarte Piet demonstranten een plek aangewezen gekregen. Anti-Zwarte Piet-betogers hebben ook aangekondigd te willen demonstreren, maar hebben vooralsnog geen officiële toezegging van de gemeente. Het is dus nog niet bekend of ze ook daadwerkelijk mogen demonstreren.

In 2014, toen de Zwarte Pietendiscussie ook al een hot topic was, hield het Sinterklaasjournaal vast aan de traditionele Zwarte Piet. Later kwamen er echter ook witte Pieten, roetveegpieten en clownpieten bij. In de laatste aflevering van dat jaar was (de zwarte) Opa Piet te zien als Sinterklaas. Hij reed toen op een wit paard weg, samen met de ‘echte’ Sinterklaas die op een zwart paard zat. Vorig jaar waren alle belangrijke Pieten in het Sinterklaasjournaal ook zwart.

Onderzoeken: veel Nederlanders voor Zwarte Piet

Vorige week bleek bovendien uit een aantal onderzoeken dat er onder Nederlanders nog altijd veel steun is voor Zwarte Piet. De resultaten tonen aan dat het overgrote deel van de Nederlanders Piet niet wil aanpassen: 21 procent is voor een ander uiterlijk.

Naar aanleiding van die onderzoeken zei vicepremier Lodewijk Asscher vorige week vrijdag dat, hoewel het om een minderheid gaat die Zwarte Piet weg wil hebben, de meerderheid zich maar moet schikken. ‘Het is een kwestie van inlevingsvermogen,’ aldus Asscher. Hij denkt dat voorstanders van Zwarte Piet vanzelf tot inkeer komen, naarmate ze zich meer in de argumenten van tegenstanders gaan verdiepen. De opmerkingen kwamen hem op sociale media op veel kritiek te staan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.