Zwarte Piet-activist Jeffrey Afriyie niet strafbaar

06 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Jeffrey Afriyie Foto: ANP

Anti-Zwarte Piet-demonstrant Jeffrey Afriyie is niet strafbaar voor verzet tijdens aanhouding en het mishandelen van een agent. De activist werd verdacht van ‘weerspannigheid en mishandeling’, na de demonstratie bij de Sinterklaasintocht van bijna twee jaar geleden, die volledig uit de hand liep.

DIV-Com-4_preview-1200x800‘Politieke correctheid moet witte Nederlander heropvoeden’

Het gebeurde op 15 november 2014: zo’n 90 mensen werden opgepakt, uit het kamp tegen Zwarte Piet, en uit het pro-Piet-kamp. ‘Zwarte Piet is racisme! Sinterklaas bestaat niet,’ schreeuwden de agressieve demonstranten, die vinden dat het personage voortkomt uit racisme. Daarom zou het Sinterklaasfeest in de huidige vorm niet mogen worden gevierd.

Aanhouding Afriyie

De situatie escaleerde snel: pro- en anti-Piet-demonstranten vlogen elkaar in de haren. Affiyie werd gearresteerd. Anti-racismegroep Nederland Wordt Beter heeft een video online geplaatst, waarop de kwestie na de aanhouding te zien is.

Wat er voorafging aan de arrestatie is niet te zien. Waarom is niet duidelijk. Afriyie komt wel in beeld als hij door agenten tegen de grond wordt gehouden: de activist trapt wild om zich heen tijdens de aanhouding. Afriyie, bekend als Kno’ledge Cesare roept dat hij niet meer kan ademen en zegt dat hij juist werd mishandeld door de politie. De politie is volgens de rechtbank te fors opgetreden: ‘Voor de politie was geen noodzaak om de verdachte direct zonder enig verbaal contact vast te pakken en hem uit de ketting van demonstrerende personen te trekken,’ luidt het oordeel. Bij Afriyie was er sprake van een paniekreactie, waardoor hij niet strafbaar is voor het verzet.

Heftige discussie

2014-11-15 00:00:00 GOUDA - Een stroopwafelpiet zwaait naar omstanders tijdens het wachten op de komst van Sinterklaas. In Gouda vindt de landelijke intocht van de goedheiligman plaats. ANP LEX VAN LIESHOUTZwartepietdiscussie laait nu alweer op: ‘Vanzelfsprekende verandering’

De Zwarte Pieten-discussie houdt Nederland al jaren bezig. Dit jaar begon het debat zelfs al in mei: omroep NTR, uitzender van het razend populaire Sinterklaasjournaal, gaf aan dat de geleidelijke verandering naar een ander type Piet ‘vanzelfsprekend’ is. Er komen al jaren alternatieven naar voren: zo werd de Stroopwafelpiet geïntroduceerd.

Vorig jaar kwamen de Verenigde Naties met een rapport over Zwarte Piet.  Volgens het Comité voor de Eliminatie van Rassendiscriminatie is er sprake van een ‘discriminerende traditie’, maar het woord racisme werd vermeden. Op 13 november zal Sinterklaas aankomen in Maassluis. Demonstranten van beide kampen hebben al aangegeven daarbij te willen zijn. Politie is tegenwoordig steevast op de been om escalatie te voorkomen.