Turkse organisaties: ‘Wij zijn geen pionnetjes van Ankara’

10 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Hoorzitting Foto: ANP

Turkse organisaties in Nederland halen fel uit naar de Nederlandse overheid en haar reactie op de staatsgreep in Turkije. De stichtingen ontkennen financiële banden te hebben met Gülen of Erdogan en zeggen zich niet gehoord te voelen.

De organisaties werden bijeengeroepen door de Kamercommissie Sociale Zaken voor een hoorzitting over spanning binnen de Turks-Nederlandse gemeenschap. De organisaties voelden zich in het beklaagdenbankje geplaatst.

2016-07-16 16:16:25 ROTTERDAM - Nederlandse Turken betogen bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep in Turkije. ANP MARTEN VAN DIJLMeer aangiften en angst voor agenten: zo loopt de spanning op onder Turkse Nederlanders

Pionnetjes van Ankara

‘Het is ongelooflijk dat we worden benaderd alsof we pionnetjes van Ankara zijn,’ aldus Ayhan Tonca, bestuurslid van de Islamitische Stichting Nederland. Een groot deel van de woordvoerders vindt dat Nederland te laat reageert op de spanningen en de Turkse bemoeienis zelf naar Nederland heeft geïmporteerd. ‘Wij bedrijven geen politiek binnen onze moskeeën,’ zegt Tonca. ‘U zet ons in het beklaagdenbankje. Ik duld geen inmenging vanuit Turkije. Die inmenging haalt u hier naartoe. U bent daar mede-onderdeel van.’

Ayhan Tonca, oud-gemeenteraadslid in Apeldoorn voor het CDA geeft aan dat het pijnlijk is dat zijn partij een motie heeft ingediend om een einde te maken aan de financiering van gebedshuizen in Nederland door buitenlandse overheden. ‘De aanname dat imams ongewenste activiteiten zouden importeren, die raakt mij het hardst.’

Ertugrul Gockekuyu, bestuurslid van de Islamitische Universiteit Rotterdam, zegt dat religieuzen in Nederland zich niet gehoord voelen, en uitgesloten worden. ‘De Kamerleden hier luisteren niet naar ons. Als Erdogan wel luistert, dan denk ik dat het een pijnlijke situatie is.’

Banden met Turkije

SP-kamerlid Sadet Karabulut moet niets weten van het geklaag van de organisaties. De Islamitische Stichting Nederland zou bijvoorbeeld meer Nederlandse waarden moeten uitdragen. Volgens de politicus wordt het ‘narratief van sommige organisaties gedicteerd vanuit Turkije’. ‘Hoe ziet u de toekomst van de gebedshuizen? Die moet toch niet nog eens veertig jaar verbonden blijven aan Turkije?’

Een van de Kamerleden in gesprek met de Turkse organisaties was DENK-politicus Selcuk Özturk, die organisaties vooral aan de tand voelde over Armeense protestacties en vermeende banden met de Koerdische organisatie PKK.

Woensdag gaat vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) in gesprek met de Tweede Kamer over Turkse spanningen in Nederland.