#Turkije

Meer aangiften en angst voor agenten: zo loopt de spanning op onder Turkse Nederlanders

15 augustus 2016Leestijd: 3 minuten

Kliklijnen, angst voor Turkse agenten en ‘een golf van vijandelijkheden’ op Gülen-scholen in Nederland. De mislukte staatsgreep en de nasleep blijven voor spanningen zorgen onder Turkse Nederlanders.

Turken lopen over de Erasmusbrug van het Wilhelminaplein naar het Willemsplein om hun steun te betuigen aan de turkse regering nav van de staatsgreep. Foto: Frank de RooEmoties na Turkse coup: hoe Nederlands is Turks Nederland?

Uit cijfers van antidiscriminatiebureaus blijkt dat het aantal Turkse Nederlanders dat elkaar bedreigt en intimideert flink is toegenomen. Recentelijk zijn tachtig meldingen gedaan bij deze bureaus, meldt NOS – 68 meldingen kwamen uit de regio Rotterdam.

Dreigtweets en geweldincidenten

Het gaat onder meer om dreigtweets en andere vormen van intimidatie op sociale media. De eerste dagen na de coup werd melding gemaakt van een groot aantal geweldincidenten. Ook werd daags na de staatsgreep een nummer verspreid waarmee Turkse Nederlanders melding kunnen maken van critici van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Sindsdien is de situatie enigszins bedaard.

Toch worden veel organisaties en Turken in Nederland nog steeds bedreigd. Ze worden er vaak van ‘beticht’ gelieerd te zijn aan de prediker Fethullah Gülen, die volgens Erdogan verantwoordelijk is voor de staatsgreep. Stichtingen, scholen en zelfs restaurants die banden zouden hebben met de beweging van Gülen, worden extra in de gaten gehouden uit angst voor geweld en onrust.

Volgens NOS wordt er nauwelijks actie genomen na aangiften, die in de meeste gevallen worden gedaan door Gülen-aanhangers. Ook zou een aantal Turkse Nederlanders geen officiële meldingen willen maken uit angst dat deze worden behandeld door Turkse agenten die tegen critici van Erdogan zijn.

Angst voor Turkse agenten

‘We horen verhalen van mensen die geen aangifte willen doen omdat er bij de politie Turken werken. Dan bemiddelen wij en zorgen wij dat die persoon op een tijdstip kan komen dat er geen Turkse agenten werkzaam zijn,’ meldt Cyriel Triesscheijn, directeur van Radar, een antidiscriminatie-organisatie, aan de NOS.

Ook in het onderwijs is de spanning te merken. Dick Emmer, onderwijswethouder in Zaanstad zegt dat hij op zijn hoede is voor eventuele onrust op basisschool De Roos, die ervan wordt beschuldigd een ‘Gülenschool’ te zijn.

Volgens Dekker (D66) is de gemeente in gesprek met de Stichting Islamtisich Onderwijs Zaanstad, die onder de naam IBS De Roos een aantal scholen heeft in Zaandam en Purmerend. Na de coup op 15 juli, vrezen aanhangers van prediker Fethullah Gülen in Turkije en in het buitenland voor geweld en spanningen bij organisaties.

Kamervragen over ‘lange arm van Erdogan’

CDA-Kamerleden Pieter Omtzigt, Raymond Knops en Michiel Rog kondigden op maandag aan naar aanleiding van de invloed van Erdogans AK-partij in Nederland Kamervragen te stellen. Volgens de partijleden gaan de zuiveringsmaatregelen, waardoor tienduizenden Turken al zijn gearresteerd, door in Nederland.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘De spanningen lopen ook in Nederland op,’ aldus de politici. ‘Vooral de uitlatingen van de Turkse consul-generaal in Rotterdam dat Hizmet-aanhangers terroristen genoemd kunnen worden, ook in Nederland, en zijn bedekte oproep tot een boycot, baren grote zorgen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.