nederland

Islamitische ‘Universiteit’ weigert onderzoek door ‘lange arm van Bussemaker’

15 september 2016Leestijd: 2 minuten

De dubieuze Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) wil niet meer meewerken aan een onderzoek van de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO), die oordeelt over de kwaliteit van het hoger onderwijs. Ahmet Akgunduz, de rector van de ‘universiteit’, veroorzaakte herhaaldelijk ophef met discriminerende uitspraken jegens niet-islamitische groepen.

De onderwijsinstelling liet deze week weten niet meer mee te willen werken aan een onderzoek dat eerder was afgesproken, meldt minister Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Haatzaaiende uitspraken

In een reactie zegt de IUR geen vertrouwen meer te hebben in het NVAO-onderzoek. Volgens de instelling werden gemaakte afspraken telkens veranderd. De instelling beweert dat het ‘duidelijk werd dat de NVAO onder zware druk lag van de Onderwijsinspectie en minister Bussemaker. Hiermee werd het instellingsbestuur duidelijk dat de lange arm van de minister via de Onderwijsinspectie doorklonk in een onafhankelijk onderzoek van de NVAO’.

Rector Akgunduz lag eerder onder vuur omdat hij op Twitter schreef dat Koerden ‘honden’ waren. Daarnaast noemde hij in aanloop naar de Turkse verkiezingen in juni de pro-Koerdische partij HDP ‘een partij van homo’s en Armeniërs’. Degenen die niet op president Recep Tayyip Erdogan stemmen, waren ‘domme moslims’ volgens Akgunduz.

Nieuw wetsvoorstel om naam te beschermen

Als minister kan ze nu nog niet veel doen, heeft Bussemaker herhaaldelijk gezegd. Daarvoor is nieuwe wetgeving nodig. De Kamer drong er bij Bussemaker eerder op aan dat die wetgeving er komt. Naar eigen zeggen heeft ze die nu uitgedacht en moet dat het mogelijk maken dat een minister kan ingrijpen wanneer een onderwijsinstelling de taak om ‘maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef te bevorderen’ niet uitvoert.

Dit maakt deel uit van een groter plan om ook de namen ‘universiteit’ en ‘hogeschool’ te beschermen, evenals de titels (BSc., BA etc.) die daar verworven worden. De IUR is namelijk helemaal geen universiteit, maar biedt slechts hbo-opleidingen en cursussen aan, waardoor de naam op zijn minst misleidend is.

De Kamer is het in grote lijnen met Bussemaker eens, maar heeft nog wel een aantal vragen. Zo vindt de SGP het raar dat de instelling toch de naam universiteit mag blijven dragen, terwijl daar volgens de partij ‘yogadansen voor senioren’ wordt onderwezen. Maar volgens de minister is dat precies het punt: volgens haar is er ‘geen mens dat zal denken dat je daar een academische graad in kunt halen’.

Anders is het volgens haar bij bijvoorbeeld de Evangelische Hogeschool, die mensen voorbereidt op het hoger onderwijs. Daar ligt verwarring wel weer op de loer.  Toch willen de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP een uitzondering maken voor de Evangelische Hogeschool in Amersfoort en de Vrije Hogeschool in Driebergen, ook al zijn dat geen echte hogescholen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.