‘Stuur “Erdogan-imams” terug naar Turkije’

19 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Turkse moskee in Haarlem Foto: ANP

Imams die werken als ‘ambtenaren’ van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, moeten worden teruggestuurd naar Turkije. Dat zegt een kopstuk van de Gülen-beweging.

Ahmet Taskan, een vooraanstaand lid van de beweging van prediker Fethullah Gülen, zegt in een interview in het AD dat de ‘haatzaaiende ambtenaren’ van Erdogan niet thuis horen in Nederland. ‘Ik noem ze geheim agenten,’ aldus Taskan. ‘Stuur ze terug naar Turkije.’

Erdogan- en Gülen-aanhangers tegenover elkaar in Nederland

Na de mislukte staatsgreep van juli staan de spanningen op scherp tussen Gülen-aanhangers en fans van Erdogans AK-partij. Ook in Nederland staan de twee bewegingen duidelijk pal tegenover elkaar. Zo worden organisaties die aan Gülen gelieerd zouden zijn, vaak bedreigd en wordt onrust verwacht op Turkse scholen in Nederland aan het begin van het nieuwe schooljaar.

Taskan richtte zijn aanval vooral op Diyanet, de Turkse ‘Islamitische Stichting Nederland’ (Diyanet). Ook de Imam uit het Gelderse Dieren, die zei dat hij ‘bereid was voor het geloof te sterven maar ook bereid te doden’, valt onder het netwerk. De imams van de stichting zelf moeten niets weten van de aantijgingen. ‘Wij gaan over religie. In de moskee is geen ruimte voor politiek,’ aldus een woordvoerder.

Geheimzinnige Gülen-beweging aangepakt

2016-07-16 16:16:25 ROTTERDAM - Nederlandse Turken betogen bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep in Turkije. ANP MARTEN VAN DIJLMeer aangiften en angst voor agenten: zo loopt de spanning op onder Turkse Nederlanders

Daarnaast beroept Diyanet zich op de Nederlandse rechtstaat, aldus de stichting zelf. Een reactie op de bewering van Taskan dat het haatzaaien van de imams illegaal is. In Nederland heeft de Gülen-beweging zelf overigens ook een flinke vinger in de pap. Onder Turkse jongeren wordt de ideologie van de islamitische prediker vooral via het onderwijs verspreid.

In Turkije worden niet alleen Gülens Hizmet-beweging gelieerde organisaties aangepakt na de staatsgreep, maar ook bijvoorbeeld Koerdische media. De regering van Erdogan gebruikt de mislukte coup als excuus om critici de mond te snoeren. In een interview met elsevier.nl spreekt het Comité van de Bescherming van Journalisten zijn zorgen uit over de situatie.