Was Öztürk frauduleus? DENK legde de schuld al bij media

15 juni 2016Leestijd: 3 minuten
Öztürk (r) met partij DENK Foto: ANP

Nog voordat een grootschalig onderzoek naar mogelijke frauduleuze zaken van DENK-voorzitter Selçuk Öztürk werd blootgelegd, zette de partij de aanval in op de media. In een filmpje op Facebook hekelden de politici de Nederlandse pers.

‘Trap er niet in,’ waarschuwde de tweemansfractie op dinsdag. De partij waarschuwde zijn achterban voor ‘de poortwachters van de gevestigde orde’: de media. Toen hadden de onderzoeksjournalisten van NRC al om een reactie van Öztürk gevraagd.

Bewust

Het gaat over artikelen van NRC die de ‘frauduleuze zaken’ van Öztürk bloot zouden leggen. Er zou sprake zijn van vriendjespolitiek, en hij wordt beschuldigd van mogelijke omkoping. Het is duidelijk dat de politicus niets moet weten van de artikelen en de schuld bij de journalistiek legt. Zijn advocaat stelt de krant bijvoorbeeld aansprakelijk ‘voor elke vorm van materiële en immateriële schade’ die Öztürk oploopt door het onderzoek.

2016-05-30 13:59:45 ROTTERDAM - Groepsfoto van (VLNR) Tunahan Kuzu, Sylvana Simons, Farid Azarkan en Selcuk Ozturk, onderdeel van de politieke beweging DENK. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSENTrap niet in de selectieve waarheden van DENK

De Turkse politicus was zich al bewust dat het onderzoek naar zijn zakengeschiedenis werd gepubliceerd toen zijn partij de video op Facebook zette. DENK beticht de pers ervan mensen ‘monddood te willen maken’. ‘Jij bepaalt waar je wel of niet in gelooft,’ zegt partijgenoot Tunahan Kuzu. ‘Jij bent verstandig genoeg om door het spel heen te prikken. Trap er dus niet in!’

Op donderdag kwam aan het licht dat Öztürks bedrijf, toen hij als raadslid in Roermond werkte, een opdracht kreeg van gehandicapteninstelling Reinaerde. Om die opdracht in de wacht te slepen zou de Turkse politicus een deal hebben gemaakt met een medewerker van de organisatie. De opdracht was in totaal 15.000 euro waard, die Öztürk zou delen met de medewerker, eveneens een PvdA-raadslid, genaamd Emin Karaaslan.

Frauduleus

Bij een andere zorginstelling, Daelzicht in Limburg, kwamen ook geruchten over de ‘frauduleuze zaakjes’ van Öztürk naar buiten. De politicus werkte toentertijd als voorzitter van de PvdA-fractie in de gemeenteraad van Roermond en kocht via zijn bedrijf twee panden van Daelzicht. De panden, een woonhuis en een groter gebouw, waren samen ongeveer 610.000 euro waard, aldus NRC.

Nederland Leiden 17-12-2012 Afshin Ellian Foto www.marcobakker.comAfshin Ellian: Erdogan-filiaal in Tweede Kamer bedreigt vrijheid in Nederland

Toch werden de panden uiteindelijk voor 400.000 euro verkocht, veel minder dan eerst verwacht. Öztürk zou ook nog eens met wethouder Jos van Rey hebben overlegd, waarna het college van Burgemeester en Wethouders bereid was het bestemmingsplan van het grotere gebouw te wijzigen, zodat Öztürk er een hotel in kon beginnen. De gelegenheid om het pand als horecagebouw te gebruiken zou de waarde flink doen stijgen, maar daarover werd niets gezegd tegen de toezichthouder, terwijl dat wel zou moeten.

Winst

Door de deal met het college en het verzwijgen van de bestemmingsplanwijziging heeft het gebouw Öztürk veel opgeleverd: het heeft hem uiteindelijk minder dan 10 procent gekost van de waarde waarvoor het pand is verzekerd bij Daelzicht, volgens NRC.

Lees ook: Waarom Denk een democratische aanwinst is

Öztürk heeft verder nog geen reactie gegeven na de publicatie van het artikel. Op Facebook scharen fans van de politieke partij zich volledig achter DENK. ‘Het is een feit dat de media ons dingen laten zien die hen goed uitkomen,’ schrijft een volger. ‘De waarheid wordt vaak achterwege gelaten.’