Loopt ontgroening uit de hand? Dan betaalt vereniging

30 oktober 2016Leestijd: 1 minuut
Het gebouw van de Groningse studentenvereniging Vindicat, waar vorige maand meerdere incidenten waren - Foto: ANP

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) neemt maatregelen tegen uit de hand gelopen ontgroeningen in de stad. Studentenverenigingen in Groningen waar zich excessen voordoen, gaan dat voelen in hun portemonnee.

De RUG gaat voorwaarden stellen aan verenigingen voordat ze in aanmerking komen voor geld uit het profileringsfonds.

Driejarige accreditatie voor verenigingen

Uit het fonds krijgen kopstukken van studentenverenigingen een bijdrage ter compensatie voor het oplopen van studievertraging door hun bestuursactiviteiten.

Volgens bronnen dichtbij de Raad van Bestuur en de universiteitsraad van de RUG gaat de universiteit verenigingen een driejarige accreditatie geven. Wanneer er zich excessen voordoen tijdens een ontgroening kan die accreditatie komen te vervallen en kan de vereniging in kwestie het recht op de bestuursbijdrage verspelen. De rector van de RUG zou hier maandag een verklaring over naar buiten brengen.

Incidenten bij ontgroening Vindicat

Aanleiding voor de maatregelen is onder meer de ophef die vorige maand ontstond rond de ontgroening van het Groningse studentencorps Vindicat. Een aspirant-lid raakte ernstig gewond doordat een andere jongen op zijn hoofd ging staan. Het slachtoffer liep daarbij een hersenoedeem op, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping.

De actie kreeg het stempel ‘zware mishandeling’. De jongen wilde in eerste instantie niet naar de politie, maar heeft vorige week toch aangifte gedaan.

De bijdrage uit het profileringsfonds van de RUG voor bestuursleden van studentenverenigingen, waaronder Vindicat, bedraagt 33.315 euro per jaar.