nederland

OM opent onderzoek naar ‘zware mishandeling’ door Vindicat-lid

04 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

Na het veelbesproken geweldsincident bij de Groningse studentenvereniging Vindicat Atque Polit heeft het Openbaar Ministerie (OM) een strafrechtelijk onderzoek geopend. Een student was op het hoofd van een aspirant-lid gaan staan, die zwaargewond raakte, maar zelf geen aangifte heeft gedaan.

Volgens het OM ‘rechtvaardigen de ernst en de impact van het incident’ het opstarten van het onderzoek. Door het incident, dat naar buiten kwam na de publicatie van een aantal ‘bangalijsten’ (waarop ‘makkelijke’ vrouwelijke studenten werden opgesomd en beoordeeld), kwam de studentenvereniging landelijk in opspraak.

Ook zou er sprake zijn van een ‘zwijgcontract’: studenten krijgen een boete van 25.000 euro opgelegd als zij de details over de ontgroeningspraktijken naar buiten brengen.

Zwaargewond na ruzie

Het aspirant-lid raakte zwaargewond tijdens een ontgroeningsritueel. Nadat een van de leden van Vindicat, op zijn hoofd ging staan, zou hij ernstig letsel hebben opgelopen. De eerstejaars liep een hersenoedeem op: een door vochtophoping ontstane zwelling, die zeer gevaarlijk kan zijn. Het bestuur van Vindicat,  heeft aangegeven de zaak intern te willen onderzoeken. Ook zijn dertien leden geschorst na het bangalijst-incident.

De studentenvereniging werd door de incidenten gesprek van de dag. Bronnen binnen de studentenvereniging hebben aangegeven dat de ouderejaars ‘na een ruzie’ op het hoofd van het aspirant-lid zou zijn gaan staan en het corps wordt ervan beschuldigd de incidenten te willen verdoezelen. Het slachtoffer heeft zelf geen aangifte gedaan.

Vindicat handelt ‘zwak en laat’

Stijn Derksen, de voorzitter van de vereniging, heeft aangegeven nog niet te willen reageren. Vindicat, de oudste studentenvereniging van Nederland, komt naar eigen zeggen over twee weken met een statement. Oud-leden vinden dat het bestuur ‘zwak en laat’ handelt, meldt NOS. De vereniging zou daarom worden veroordeeld op basis van een klein aantal incidenten.

In augustus werd bekend dat studentenverenigingen op de lijst van Nederlandse cultureel erfgoed zullen worden gezet. Zij zouden op de lijst komen met het Sinterklaasfeest en Koningsdag. Door de negatieve publiciteit rond Vindicat, heeft het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed aangegeven hier voorlopig van af te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.