Deze advocaat onderzoekt Nederlandse Gülen-beweging voor Erdogan

26 september 2016Leestijd: 2 minuten
Erdogan zet een advocaat in voor het onderzoek Foto: AFP

Een Amerikaanse advocaat gaat namens Turkse president Recep Tayyip Erdogan onderzoek doen naar de ‘maffia-achtige’ Gülen-beweging in Nederland. Ankara en de advocaat zijn ervan overtuigd dat ze een netwerk van illegale geldstromen kunnen blootleggen in Nederland.

De Nederlandse regering heeft vaak tegen Turkije gezegd dat het zich niet moet bemoeien met de zaken in Nederland. Daar trekt Erdogan zich echter niets van aan. Hij heeft Robert Amsterdam, een advocaat uit de Verenigde Staten, ingezet voor het onderzoek in Nederland.

2013-03-21 15:41:35 DEN HAAG - Premier Mark Rutte (R) en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan tijdens de persconferentie na hun bespreking in het Catshuis. Erdogan brengt op uitnodiging van Rutte een officieel bezoek aan Nederland. ANP MARTIJN BEEKMANRutte roept regime van Erdogan op: ‘Stop met bemoeien’

Spanningen in Nederland

Amsterdam doet in Amerika ook al bijna een jaar onderzoek naar de geestelijke Fethullah Gülen. De voormalige bondgenoot van Erdogan wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de mislukte staatsgreep van 15 juli dit jaar. Sinds die staatsgreep lopen spanningen op onder Turkse Nederlanders. Vooral op scholen, die een belangrijk onderdeel vormen van de Hizmet-beweging van Gülen, staan Turken recht tegenover elkaar. Kinderen van acht worden op Gülen-scholen in Nederland uitgemaakt voor ‘landverrader’ en ‘terrorist’, en een groot aantal kinderen is na de zomervakantie niet teruggekeerd naar school.

Robert Amsterdam
Robert Amsterdam

Wat Amsterdam betreft, neemt hij het juist op voor de zwakke van de twee partijen: hij is juist trots op zijn relatie met Ankara. ‘De Gülen-beweging heeft de beste PR-machine ter wereld. Gedurende mijn lange carrière heb ik meestal underdogs verdedigd,’ zegt de advocaat tegen de Telegraaf. ‘In de strijd tussen Turkije en Fethullah Gülen, is Turkije de underdog.’

In Amerika al ‘schokkende bewijzen’ van fraude en mensenhandel

Hij zou in de Verenigde Staten al ‘schokkende bewijzen’ hebben gevonden van witwassen, fraude, diefstal en belastingontduiking door de Gülen-beweging. ‘Er is zelfs sprake van mensenhandel,’ beweert Amsterdam, die spreekt van een ‘maffia-achtige’ organisatie.

In Nederland, waar Turken de grootste groep migranten vormen, zou de organisatie van Gülen zich ook schuldig maken aan illegale praktijken. Amsterdam hoopt eind dit jaar al met een boek te komen waarvan een compleet hoofdstuk zal gaan over de Nederlandse tak van Hizmet.

In Amerika doet de FBI overigens al onderzoek naar de Gülen-beweging: de prediker zelf woont in  Pennsylvania. Volgens Amsterdam heeft de organisatie alleen al in Ohio voor miljoenen gefraudeerd. ‘Wij zullen straks de feiten laten spreken,’ zegt de advocaat overtuigd.