Rutte roept regime van Erdogan op: ‘Stop met bemoeien’

28 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld uit 2013. Foto: ANP

In een telefoongesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft premier Mark Rutte (VVD) verteld dat Nederland geen Turkse bemoeienis tolereert. De spanningen in de Turkse gemeenschap zouden er enkel door toenemen.

Op Facebook doet Rutte uitgebreid verslag van het telefoongesprek met Erdogan. De premier noemt de militaire couppoging ‘een gebeurtenis die een enorme schok door Turkije zond’ en zegt te begrijpen dat de ontwikkelingen in Turkije ‘natuurlijk – soms heftige – gevoelens opwekken’.

‘Maar het is niet normaal dat spanningen elders in de wereld leiden tot incidenten in Nederland. Ik heb Erdogan laten weten dat wij geen Turkse bemoeienis met onze binnenlandse aangelegenheden tolereren en hem gevraagd behulpzaam te zijn dit te voorkomen,’ schrijft Rutte.

Via Turkse consul probeert Ankara invloed uit te oefenen in Nederland
Onlangs werd bekend dat de Turkse consul in Nederland Sadin Ayyildiz na de mislukte staatsgreep in juli een brief stuurde aan burgemeesters in de regio Rotterdam. Daarin zou het gaan over hoe het beste kan worden gehandeld bij demonstraties van tegenstanders van het Turkse regime.

Deze opruiende minister sprak deze week in Den Haag:  ‘De reactie van het Turkse regime op de mislukte staatsgreep is puur een poging om de democratie te beschermen.’ Lees meer >
2016-08-23 15:43:55 DEN HAAG - Turkse minister Nihat Zeybekci van Economische Zaken tijdens een persconferentie op de Turkse ambassade. ANP EVERT-JAN DANIELS

Onder meer de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb reageerde boos op de brief: ‘Mogen wij alstublieft zelf bepalen hoe wij hier met allerlei vrijheden omgaan?’ Rutte schrijft op Facebook dat het ‘niet acceptabel is dat groepen in Nederland tegen elkaar worden opgezet’.

Gülenisten bedreigd, geboycot en aangevallen
De spanningen tussen groepen Turkse Nederlanders zijn hoog opgelopen na de coup. Aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen – volgens Erdogan de man achter de staatsgreep – werden bedreigd en in een aantal gevallen zelfs aangevallen. In onder meer Deventer en Apeldoorn werden gebouwen van Gülenisten in brand gezet.

Bovendien circuleren op internet ‘kliklijsten’ en ‘terroristenlijsten’ met namen van sympathisanten van Gülen. PvdA-minister Lodewijk Asscher (Integratie) zei zaterdag tegen Zaman Vandaag te vrezen dat Turkse Nederlanders ‘een speelbal’ worden van verschillende belangen, waaronder de regering in Ankara.

In Rotterdam heeft de politie zelfs een speciaal team opgericht vanwege alle bedreigingen, boycots en incidenten in de stad. ‘De bedoeling is dat het team kennis en inlichtingen verzamelt. Het gaat vooral om voldoende recherche-capaciteit, om de organisaties die de afgelopen tijd lastig zijn gevallen, waar ruiten zijn ingegooid en mensen bedreigd, om dat op een serieuze manier te onderzoeken,’ aldus burgemeester Aboutaleb.