Wie is Gülen, de aartsrivaal van Erdogan?

16 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Aanhangers van Gülen demonstreren tegen Erdogan -bron:AFP

De staatsgreep die wordt gepleegd in Turkije is volgens sommige ingewijden het werk van Fethullah Gülen. Gülen is een invloedrijke prediker en ‘rivaal’ van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. In april schreef Elsevier het volgende over Gülen en zijn aanhangers:

De Turkse regering is nog lang niet klaar met de beweging van rivaal Fethullah Gülen. Tijdens een grote operatie verspreid over negen provincies zijn rond de negentig personen opgepakt.

Zij worden ervan verdacht financiële links te hebben met het netwerk van de invloedrijke geestelijke, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

‘Terrorisme’

Openbaar aanklagers zouden volgens Hürriyet nog 140 mensen op de korrel hebben. Er is een aanhoudingsbevel tegen hen uitgevaardigd vanwege ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’ en ‘financiering van het terrorisme’. Onder hen die vandaag zijn aangehouden, zijn medewerkers en managers van Bank Aysa.

De Turkse autoriteiten plaatsten de islamitische financiële instelling vorig jaar onder toezicht. Justitie verdenkt medewerkers en zakenmensen van de bank voor meer dan 15 miljoen financiële steun te hebben gegeven aan de beweging van Gülen. In maart was de grote oppositiekrant Zaman de klos. Het blad is gelinkt aan de Gülen-beweging en schroomde niet om kritisch te berichten over het steeds autocratischer regime van president Recep Tayyip Erdogan.

In de clinch

De geestelijke , die sinds 1997 in de Verenigde Staten woont, was met zijn miljoenen aanhangers in Turkije een belangrijke ondersteunende factor voor de macht van Erdogan en zijn AK-partij – alweer veertien jaar aan de leiding in Turkije. Maar intussen liggen beide mannen dus met elkaar in de clinch. Gülen heeft aanhangers over de hele wereld, die hem zien als verbinder, als een bruggenbouwer.

Hij heeft eigen scholen, steunt tal van instellingen en bedrijven. Maar hierin schuilt volgens Erdogan juist het gevaar: hij verdenkt Gülen ervan zijn invloed aan te wenden om een staatsgreep te plegen. Volgens de president infiltreren duizenden aanhangers in het rechtssysteem, binnen de politie en dus in diverse media. Gülen wordt er tevens van verdacht terroristische activiteiten te ontplooien, en is daarvoor aangeklaagd. Critici zien Gülen en zijn aanhangers als een sekte.