nederland

‘Turkse kinderen van acht worden terrorist en verrader genoemd’

01 september 2016Leestijd: 2 minuten

De zuivering in Turkije zorgt voor angst op Turkse scholen in Nederland. Ouders worden bedreigd, jonge kinderen worden uitgemaakt voor terrorist en er gaan zelfs lijsten rond met de namen van leerlingen wier ouders Gülen zouden steunen.

2016-07-16 16:16:25 ROTTERDAM - Nederlandse Turken betogen bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep in Turkije. ANP MARTEN VAN DIJLMeer aangiften en angst voor agenten: zo loopt de spanning op onder Turkse Nederlanders

Door de bedreigingen en de gespannen sfeer, lopen scholen massaal leeg. In totaal zijn al zeven docenten van Islamitische Basisschool De Roos opgestapt sinds de staatsgreep van 15 juli. De school zou gelieerd zijn aan Fethullah Gülen, die volgens de Turkse overheid achter de staatsgreep zit.

Onacceptabel gedrag en inmenging

Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66 Amsterdam, zegt tegen Het Parool dat Turkse organisaties zich schuldig maken aan ‘onacceptabel gedrag en inmenging’. Politici maken zich vooral zorgen om de leerlingenlijsten, die inmiddels zijn gedeeld met de Turkse politie.

Zeker 150 leerlingen zijn na de zomervakantie niet teruggekeerd naar de basisschool, omdat ze zouden zijn gepest of bedreigd vanwege de situatie in Turkije. Ook in Zaandam zorgt dit voor problemen. Een aantal leraren is opgestapt, en 120 van de 400 leerlingen zijn van school veranderd om niet op de ‘foute lijsten van Erdogan’ te staan.

‘Kennelijk voelen deze docenten zich onder druk gezet en gecontroleerd of ze wel trouw zijn aan de Turkse staat,’ zegt directeur Klaas Hiemstra van School en Veiligheid tegen De Telegraaf. ‘Ze zijn vermoedelijk bang, maar openlijk wordt dat niet gezegd.’

Scholen moeten op scherp staan

In Amsterdam zijn extra onderwijsinspecteurs ingezet om de situatie in de gaten te houden. Volgens Paternotte worden kinderen van acht jaar zelfs terrorist en verrader genoemd. ‘We hebben de daadkracht van premier Mark Rutte, de gemeente en de politie nodig.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Nederlandse sectororganisatie voor basisonderwijs, de PO-raad, waarschuwde ook al voor spanningen na een zomer vol aanslagen door islamitische terroristen en de staatsgreep in Turkije. De raad zei in augustus dat scholen ‘op scherp’ moesten staan.

De problemen blijven overigens niet alleen bij scholen. Uit cijfers van antidiscriminatiebureaus blijkt dat het aantal Turkse Nederlanders dat elkaar bedreigt en intimideert flink is toegenomen sinds de staatsgreep. Daarnaast heeft een aantal organisaties zelfs openlijk moeten aangeven niet verbonden te zijn aan het netwerk van Gülen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.