#Turkije

Nederlandse Erdogan-aanhangers bedreigen tegenstanders

18 juli 2016Leestijd: 3 minuten

De onrust na de mislukte coup in Turkije heeft Nederland bereikt en de Turkse gemeenschap zichtbaar verdeeld. Erdogan-aanhangers nemen het op tegen iedereen die tegen ‘hun president’ is.

In onder meer Amsterdam zouden sinds zaterdag lijsten circuleren waarop Turkse ondernemers staan die kritiek hebben op Erdogan. Ahmet Taskan, een medeoprichter van de Turkse ondernemersvereniging HOGIAF, zegt tegen De Telegraaf dat zeker twintig Turkse ondernemingen op de zwarte lijst staan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Beangstigend’, noemt Taskan het, die vindt dat ‘het Nederlandse kabinet zich met de inmenging van Erdogan moet bemoeien omdat de Nederlandse burger daar last van heeft’.

Gülen-aanhangers worden bedreigd
Sympathisanten van Fethullah Gülen zouden het doelwit van bedreigingen zijn. Gülen wordt door de Turkse president Erdogan als het brein achter de coup gezien, hoewel de Turken daarvoor geen bewijs lijken te hebben. Mehmet Cerit, hoofdredacteur van de Turks-Nederlandse krant Zaman Vandaag is zo’n aanhanger van Gülen. Op Twitter werd hij uitgemaakt voor ‘landverrader’.

Zaterdag en zondag kwamen Erdogan-aanhangers bovendien verhaal halen bij Stichting Nida in Rotterdam, een cultureel centrum van de Gülen-beweging. De sfeer was grimmig volgens de politie, vier ruiten werden ingegooid.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
NOS-journalisten werden bedreigd en mishandeld
Ook Nederlandse journalisten zijn door Erdogan-aanhangers bedreigd. Zondagavond werd Robert Bas, nadat hij zichzelf kenbaar heeft gemaakt als verslaggever voor NOS, verbaal aangevallen door Turkse aanhangers van president Erdogan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vrijdagnacht werden Bas en zijn cameraman ook al aangevallen. De cameraman werd mishandeld en auto’s van de journalisten werden beschadigd. Die nacht gingen veel Nederlandse Turken de straat op om bij het Turkse consulaat te demonstreren tegen de coup, die toen nog gaande was. Verslaggever Robert Bas verklaarde dat er ‘een sterk sentiment tegen de westerse media’ heerste.

Gülen-aanhangers in België moeten onderduikenOok in België lopen de spanningen tussen Erdogan voor- en tegenstanders hoog op. Een aantal aanhangers van Gülen moest zelfs onderduiken en krijgt nu politiebescherming. Betogers zouden ‘fysiek geweld’ willen gebruiken tegen tegenstanders van de Turkse president.

Kamerleden verontrust over de situatie

Naar aanleiding van het geweld en de bedreigingen in Rotterdam, hebben verontruste Tweede Kamerleden van de VVD, PvdA, CDA en de Groep Bontes/Van Klaveren schriftelijke vragen gesteld aan verschillende leden van het kabinet. Zo willen Bontes en Van Klaveren weten van Minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken of de bedreigingen ‘het bewijs zijn van de mislukte integratie’.

Zondagmiddag riep Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, de Turkse gemeenschap in Nederland op om kalm te blijven. De burgemeester ziet de spanningen tussen Erdogan- en Gülen-aanhangers oplopen. Hij zegt bereid te zijn gesprekken te leiden tussen de beide groeperingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.