Turkije: ‘Geen compromis met Amerika over uitlevering Gülen’

14 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Gülen woont sinds 1999 in Pennsylvania Foto: AFP

Turkije wil geen compromis sluiten met de Verenigde Staten als het gaat om de uitlevering van de prediker Fethullah Gülen. Dat zegt premier Binali Yildirim, de rechterhand van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Gülen slaat terug naar Erdogan: ‘Turkije wordt dictatuur’

Volgens Yildirim zal Turkije niet akkoord gaan met een alternatieve oplossing. De opmerkingen zetten de relatie tussen de Verenigde Staten en Turkije verder op scherp en het anti-Amerika-gevoel groeit ondertussen flink onder de Turkse bevolking.

Uitlevering om anti-Amerika-gevoel tegen te gaan

‘Er is geen compromis mogelijk, deze terreurchef moet aan Turkije worden uitgeleverd en zal worden vervolgd,’ aldus Yildirim tegen een groep lokale journalisten. ‘De Verenigde Staten moeten deze man aan ons overhandigen en zorgen dat het Turkse rechtssysteem hem verantwoordelijk kan houden. Dat is de enige manier om dit negatieve gevoel tegenover Amerika tegen te gaan.’

Gülen, die sinds 1999 in Pennsylvania woont, wordt ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de mislukte staatsgreep van 15 juli. Na de coup pakt de Turkse regering, onder leiding van Erdogan, verdachten keihard aan. Duizenden Turken zijn al aangehouden en de regering heeft een reeks strenge maatregelen aangekondigd die vooral invloed hebben op het leven van ambtenaren.

Turkse Officieren van Justitie stuurden op zaterdag een officiële aanvraag voor de uitlevering van Gülen, aldus staatspersbureau Anadolu. De aanvraag werd door het Turkse ministerie van Justitie doorgestuurd aan de Verenigde Staten. Turkije beschuldigt de man van tien misdaden, waaronder een ‘poging de regering af te zetten’.

Bezoek Amerikaanse afgevaardigden aan Turkije

Op 22 augustus komt volgens Yildirim een ‘technisch team’ van Amerika naar Turkije om de wettelijke kwesties rondom de aangevraagde uitlevering te bespreken. Eind augustus gaat vicepresident Joe Biden naar Turkije. Het is het eerste ‘high profile’ bezoek van een Amerikaanse afgevaardigde aan Turkije sinds de mislukte staatsgreep.

Ook zal de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken in oktober een bezoek brengen aan Turkije om de relaties tussen de twee landen te bespreken.