nederland

Staatsgreep zorgt voor onrust op Turkse scholen in Nederland

15 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Na de mislukte staatsgreep in Turkije wordt gevreesd voor spanning op islamitische en vooral Turkse scholen in Nederland. Dick Emmer, onderwijswethouder in Zaanstad zegt dat hij op zijn hoede is voor eventuele onrust op basisschool De Roos, die ervan wordt beschuldigd een ‘Gülenschool’ te zijn.

Volgens Emmer (D66) is de gemeente in gesprek met de Stichting Islamtisich Onderwijs Zaanstad, die onder de naam IBS De Roos een aantal scholen heeft in Zaandam en Purmerend. Na de coup op 15 juli, vrezen aanhangers van prediker Fethullah Gülen in Turkije en in het buitenland voor geweld en spanningen bij organisaties.

Gülen-organisaties bedreigd na staatsgreep

Hoewel de stichting ontkent aan Gülen gelieerd te zijn, blijft Emmer alert. Dat meldt persbureau ANP. Het zou volgens hem niet kunnen dat de spanningen overwaaien vanuit Turkije. ‘Als de situatie in Turkije hier leidt tot spanningen op en rond de school, is dat onacceptabel,’ aldus de wethouder.

Gülen, een voormalige bondgenoot van de Turkse president Recep Tayyip Erodgan, wordt ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de staatsgreep. Tientallen organisaties die aan Gülen verbonden zouden zijn, werden in Turkije al gesloten.

In Nederland vrezen Platform INS en Gülen-vertegenwoordiger Saniye Calkin voor een ‘golf van vijandelijkheden’ op scholen. Veel Turks-Nederlandse kinderen keren eind augustus terug naar Turkse scholen na hun vakantie in Turkije. Op een aantal scholen wordt onrust verwacht.

Internationale spanningen kunnen leiden tot pestgedrag

De Nederlandse sectororganisatie voor basisonderwijs, de PO-raad, waarschuwde ook al voor spanningen na een zomer vol aanslagen door islamitische terroristen en de staatsgreep in Turkije. De raad zei maandag dat scholen ‘op scherp’ moesten staan, terwijl de Stichting School en Veiligheid waarschuwt dat de spanningen kunnen leiden tot pestgedrag.

Volgens onderzoek van oud-gemeenteraadslid Anita Fähmel (Leefbaar Rotterdam) heeft de organisatie van Gülen veel invloed in Nederland. Deze wordt vooral uitgeoefend in het onderwijs, wat voor Gülen in Turkije ook een grote rol speelt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.