Hoe hielp Haagse politiemol bende van hennepdieven?

14 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Kwekerijen werden door de hennepdieven leeggeplukt Foto: ANP

Een Haagse politieagent wordt verdacht van het doorspelen van informatie over hennepkwekerijen aan hennepdieven. Het Openbaar Ministerie houdt de man vast op verdenking van onder meer corruptie en schending van abtsgeheim.

2702447-3‘Verdachte politiemol leefde jarenlang in grote rijkdom’

De politieman, een 28-jarige Marokkaan, blijft nog zestig dagen in voorarrest. Hij zou aan een Marokkaanse hennepdief locaties van hennepkwekerijen, opgevangen uit het politiesysteem, hebben doorgegeven.

Doorspelen specifieke informatie

De andere verdachte, een 27-jarige man uit Den Haag, zou specifieke informatie en de locaties van de kwekerijen hebben gebruikt om diefstallen te plegen. De politie trof volgens de NOS minstens een keer een pand aan zonder hennep.

Naast corruptie en schending van ambtsgeheim wordt de ‘politiemol’ verdacht van het medeplegen van inbraken en deelname aan een criminele organisatie. Er zijn geen verdere details over de drugsbende bekend. Ook is het onduidelijk in hoeverre de Haagse agent was betrokken bij de bende.

Zaak legt grotere problemen bloot

Van de bende zijn nog twee andere leden aangehouden, twee verdachten uit Leidschendam. Een 25-jarige vrouw uit Moordrecht wordt ook nog steeds als verdachte beschouwd, maar is vrijgelaten uit voorarrest.

De zaak legt de aanhoudende problemen die de Nederlandse politie heeft met ‘mollen’ weer bloot. In januari kwam aan het licht dat politiemol Mark M. bijna een miljoen euro verdiende met het lekken van vertrouwelijke informatie aan criminelen. Hij haalde daarvoor informatie uit het computersysteem van de politie.

Ook wordt de politie in een ongemakkelijke positie geplaatst door de kwestie: het nationale korps hoopt juist jonge Marokkanen als agent te verwerven. Een bron in het Haagse politiewezen vertelt NRC dat de verdachte juist ‘in het zonnetje werd gezet als modelagent. ‘Hij werd gehuldigd door zijn bazen en kreeg extra beloning vanwege zijn vele goede werk. Zijn arrestatie is een enorme slag voor het korps.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.